Сјај ренесансе у Музеју града Београда

Занимљива италијанска изложба "Сјај ренесансе" долази у Музеј града Београда од 7. до 30. јуна

Среда 07. јун 2017.

cover image

Након великог успеха широм светских метропола, поставка са више од тридесет експоната приказаће скупоцене тканине које су красиле период ренесансе и барока, раскошну гардеробу за свечаности са италијанских дворова и декоративне елементе креиране за посебне прилике. Раритет ове изложбе која ће бити приказана у Београду је та што је се овакви комади гардеробе могу видети само у одређеним музејима. Улаз на изложбу је бесплатан.

Изложба коју ће Београђани моћи да посете од 7. до 30. јуна у Музеју града Београда представљају креативни врухнац дугогодишњих истраживања и рада на материјалима и техникама, као и доприноса многих историчара, илустратора, кројача, везиља и занатлија. Уникатни по лепоти и ексклузивности, костими представљају права ремек дела италијанских кројачких и занатских кућа и јасно приказују висок ниво италијанске производње гардеробе и дизајна.


Италијанска изложба "Сјај ренесансе" је настала на основу проучавања ренесансних слика. Тридесет костима ће бити изложено на постољима, а поред њих ће се налазити фотографије ренесансних слика које су биле инспирација. Атрактивну изложбу ће употпунити "Владарева гозба" - сцена која дочарава салу ренесансне палате декорисане као за дочек гостију на двору. Импозантна тканина као зидна декорација, трпеза на којој су постављени керамика и украсни предмети и полица са декоративним тањирима су главни елементи овог дела изложбе.

Пројекат на основу којег је реализована изложба је настао у Мантови. После првих представљања у палатама овог града и све већег успеха код публике и медија, изложба је обишла многе италијанске и европске градове као и Северну и Јужну Америку и Азију где је представљена у више од 40 градова. Oрганизатори изложбе су Асоцијација “Invito a Corte" Фауста Форназарија и Италијански институт за културу у Београду.

Музеј града Београда ради сваког дана од 11:00 до 19:00 осим понедељком.