Sjaj renesanse u Muzeju grada Beograda

Zanimljiva italijanska izložba "Sjaj renesanse" dolazi u Muzej grada Beograda od 7. do 30. juna

Sreda 07. jun 2017.

cover image

Nakon velikog uspeha širom svetskih metropola, postavka sa više od trideset eksponata prikazaće skupocene tkanine koje su krasile period renesanse i baroka, raskošnu garderobu za svečanosti sa italijanskih dvorova i dekorativne elemente kreirane za posebne prilike. Raritet ove izložbe koja će biti prikazana u Beogradu je ta što je se ovakvi komadi garderobe mogu videti samo u određenim muzejima. Ulaz na izložbu je besplatan.

Izložba koju će Beograđani moći da posete od 7. do 30. juna u Muzeju grada Beograda predstavljaju kreativni vruhnac dugogodišnjih istraživanja i rada na materijalima i tehnikama, kao i doprinosa mnogih istoričara, ilustratora, krojača, vezilja i zanatlija. Unikatni po lepoti i ekskluzivnosti, kostimi predstavljaju prava remek dela italijanskih krojačkih i zanatskih kuća i jasno prikazuju visok nivo italijanske proizvodnje garderobe i dizajna.


Italijanska izložba "Sjaj renesanse" je nastala na osnovu proučavanja renesansnih slika. Trideset kostima će biti izloženo na postoljima, a pored njih će se nalaziti fotografije renesansnih slika koje su bile inspiracija. Atraktivnu izložbu će upotpuniti "Vladareva gozba" - scena koja dočarava salu renesansne palate dekorisane kao za doček gostiju na dvoru. Impozantna tkanina kao zidna dekoracija, trpeza na kojoj su postavljeni keramika i ukrasni predmeti i polica sa dekorativnim tanjirima su glavni elementi ovog dela izložbe.

Projekat na osnovu kojeg je realizovana izložba je nastao u Mantovi. Posle prvih predstavljanja u palatama ovog grada i sve većeg uspeha kod publike i medija, izložba je obišla mnoge italijanske i evropske gradove kao i Severnu i Južnu Ameriku i Aziju gde je predstavljena u više od 40 gradova. Organizatori izložbe su Asocijacija “Invito a Corte" Fausta Fornazarija i Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Muzej grada Beograda radi svakog dana od 11:00 do 19:00 osim ponedeljkom.