Odlična gradska dešavanja za novu nedelju

Pravo u centar besprekornog gradskog programa. Repertoar takav da će svako biti zadovoljan

Nedelja 28. maj 2023.

cover image

Na prvom mestu uvek i zauvek - umetnost i kultura. Ove nedelje su na programu dve odlične izložbe. Jedna na Beogradskoj tvrđavi, druga u Muzeju savremene umetnosti. Interaktivna i klasična. Obe za čistu desetku.

Mašine Leonarda da Vinčija, interaktivna izložba koja je izazvala veliko oduševljenje u celoj Evropi je trenutno u Beogradu. Tačnije u izložbenom delu Sahat kule na Kalemegdanu. Svakog dana od 11:00 do 19:00 sem ponedeljkom, posetioci imaju jedinstvenu mogućnost da uživo dožive izume legendarnog umetnika. Leonardo da Vinči je još u 15. veku bio okupiran izumima poput helikoptera, tenka, padobrana. Bogatu izložbu prate i verne replike njegovih remek-dela iz segmenta slikarstva: Mona Liza, Salvador Mundi, Tajna večera i Dama sa hermelinom. Premijerno u glavnom gradu veliki spektakl gostuje do kraja septembra.

Muzej savremene umetnosti je domaćin izložbe Grad: mesto identiteta. Sve do 20. avgusta na drugom i trećem nivou muzeja imate mogućnost da istražite perfektnu umetničku poslasticu. Una Popović, Svetlana Mitić, Mišela Blanuša, Žaklina Ratković i Rajka Bošković u ulozi kustosa će približiti postavku koja se teško opisuje jednostavno. Višeslojna poruka, personalizovani osećaj i ukupni utisak. Dođite da upoznate šta sve definiše grad, u malom, velikom, generalno. Od porodice do arhitekture. Sadržajno i veoma poučno.

U toku je festival posvećen kinematografiji iz Španije. Do 8. juna traje 15. Španski metar na kome će biti emitovano ukupno 20 filmova. Lokacije za uživanje u latino produkciji su Jugoslovenska kinoteka i Dvorana Kulturnog centra Beograd. Deo programa je rezervisan za Novi Sad. Najzanimljivija filmska ostvarenja koja pokreću duh i telo sa interesantnim i važnim pričama čine ovogodišnji program.

Festival arhitekture u Beogradu pod imenom BINA u Kulturnom centru Beograda traje do 18. juna. Od osnivanja 2006. godine do danas, cilj ovog festivala je promocija i podsticanje interkulturalnog dijaloga, transnacionalne saradnje i mobilnost u oblasti arhitekture. Specifična percepcija uključuje glas svih koji žele da izraze svoje mišljenje, od istaknutih profesionalaca preko studenata do najmlađih. Razmena iskustva i razmišljanja će obeležiti Beogradsku međunarodnu nedelju arhitekture 2023.