Одлична градска дешавања за нову недељу

Право у центар беспрекорног градског програма. Репертоар такав да ће свако бити задовољан

Недеља 28. мај 2023.

cover image

На првом месту увек и заувек - уметност и култура. Ове недеље су на програму две одличне изложбе. Једна на Београдској тврђави, друга у Музеју савремене уметности. Интерактивна и класична. Обе за чисту десетку.

Машине Леонарда да Винчија, интерактивна изложба која је изазвала велико одушевљење у целој Европи је тренутно у Београду. Тачније у изложбеном делу Сахат куле на Калемегдану. Сваког дана од 11:00 до 19:00 сем понедељком, посетиоци имају јединствену могућност да уживо доживе изуме легендарног уметника. Леонардо да Винчи је још у 15. веку био окупиран изумима попут хеликоптера, тенка, падобрана. Богату изложбу прате и верне реплике његових ремек-дела из сегмента сликарства: Мона Лиза, Салвадор Мунди, Тајна вечера и Дама са хермелином. Премијерно у главном граду велики спектакл гостује до краја септембра.

Музеј савремене уметности је домаћин изложбе Град: место идентитета. Све до 20. августа на другом и трећем нивоу музеја имате могућност да истражите перфектну уметничку посластицу. Уна Поповић, Светлана Митић, Мишела Блануша, Жаклина Ратковић и Рајка Бошковић у улози кустоса ће приближити поставку која се тешко описује једноставно. Вишеслојна порука, персонализовани осећај и укупни утисак. Дођите да упознате шта све дефинише град, у малом, великом, генерално. Од породице до архитектуре. Садржајно и веома поучно.

У току је фестивал посвећен кинематографији из Шпаније. До 8. јуна траје 15. Шпански метар на коме ће бити емитовано укупно 20 филмова. Локације за уживање у латино продукцији су Југословенска кинотека и Дворана Културног центра Београд. Део програма је резервисан за Нови Сад. Најзанимљивија филмска остварења која покрећу дух и тело са интересантним и важним причама чине овогодишњи програм.

Фестивал архитектуре у Београду под именом БИНА у Културном центру Београда траје до 18. јуна. Од оснивања 2006. године до данас, циљ овог фестивала је промоција и подстицање интеркултуралног дијалога, транснационалне сарадње и мобилност у области архитектуре. Специфична перцепција укључује глас свих који желе да изразе своје мишљење, од истакнутих професионалаца преко студената до најмлађих. Размена искуства и размишљања ће обележити Београдску међународну недељу архитектуре 2023.