Izložbe koje ne smete da propustite

Muzejske postavke zbog kojih ćete leto u gradu pamtiti kao najbolje ikada

Subota 03. avg 2019.

cover image

Ovo je godina u kojoj se obeležava pola veka od misije "Apolo 11". Te davne 1969. ljudska noga je kročila na Mesec. Baš taj korak o kome se dugo sanjalo je promenio svet. I baš taj događaj je povod za organizovanje izložbe "Put na Mesec" koju je upriličila Galerija Prirodnjačkog muzeja. Do kraja januara posetioci će moći da se upoznaju sa neraskidivom vezom između Zemlje i Meseca kroz četiri celine. Originalni eksponat Mesečevog tla, međusobni uticaj i autentični rekviziti sa misije su samo mali deo velikog poduhvata koji će vam potpuno promeniti percepciju. Autor izložbe je viši kustos Miloš Jović.

Srpska umetnost i kultura ne bi bili isti da Đura Jakšić nije ostavio neizbrisivi trag. Oduvek je privlačio pažnju svih. Bio je i slikar i pisac i još mnogo toga. Zato o njemu postoji mnogo istinitih i neistinitih priča. Ukoliko posetite Narodni muzej i izložbu "Đura Jakšić - između mita i stvarnosti" otkrićete iz prve ruke istinu o njegovom neprikosnovenom talentu. Izložba je sačinjena od preko četrdeset radova iz muzejskih arhiva i lične kolekcije koje prate Đurini stihovi, a biće na repertoaru do 15. septembra.


Kada nemačka i srpska umetnost ukrste snage, rezultat može da bude isključivo impresivan. Izložba "Kuda idemo i koliko će to putovanje da traje?" je upravo prezentacija perfektne fuzije i održava se u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Do 9. septembra na raspolaganju su lične priče o važnim temama poput globalizacije, tradicije, politike i njihovom uticaju na savremeno društvo. Predvodnik sjajne umetničke saradnje je kustos i direktor "Nove galerije" iz Nemačke, a svoje viđenje su izložili umetnici Andy Heller, Ferit Kuyas, Leta Peer, Elham Rokni i Natalija Ribović.

Do poslednjeg dana avgusta, Muzej nauke i tehnike sa ponosom priređuje izložbu "Mali kustosi". Tri decenije postojanja muzeja su razlog za slavljeničku atmosferu i intimniju smotru. Bez kustosa, svaki muzej bi bio tek kolekcionarski hram. Sa njima i njihovim umećem je institucija koja čuva od zaborava, uvodi u nove tokove i dočarava atmosferu koju samo muzej ima. Zato dođite da upoznate kustose ovog muzeja. Od prvih dana života do najsvežijih foto zapisa. Sve je dostupno. Sve su stavili na tacnu. Bez ijedne tajne.