Изложбе које не смете да пропустите

Музејске поставке због којих ћете лето у граду памтити као најбоље икада

Субота 03. авг 2019.

cover image

Ово је година у којој се обележава пола века од мисије "Аполо 11". Те давне 1969. људска нога је крочила на Месец. Баш тај корак о коме се дуго сањало је променио свет. И баш тај догађај је повод за организовање изложбе "Пут на Месец" коју је уприличила Галерија Природњачког музеја. До краја јануара посетиоци ће моћи да се упознају са нераскидивом везом између Земље и Месеца кроз четири целине. Оригинални експонат Месечевог тла, међусобни утицај и аутентични реквизити са мисије су само мали део великог подухвата који ће вам потпуно променити перцепцију. Аутор изложбе је виши кустос Милош Јовић.

Српска уметност и култура не би били исти да Ђура Јакшић није оставио неизбрисиви траг. Одувек је привлачио пажњу свих. Био је и сликар и писац и још много тога. Зато о њему постоји много истинитих и неистинитих прича. Уколико посетите Народни музеј и изложбу "Ђура Јакшић - између мита и стварности" открићете из прве руке истину о његовом неприкосновеном таленту. Изложба је сачињена од преко четрдесет радова из музејских архива и личне колекције које прате Ђурини стихови, а биће на репертоару до 15. септембра.


Када немачка и српска уметност укрсте снаге, резултат може да буде искључиво импресиван. Изложба "Куда идемо и колико ће то путовање да траје?" је управо презентација перфектне фузије и одржава се у Салону Музеја савремене уметности. До 9. септембра на располагању су личне приче о важним темама попут глобализације, традиције, политике и њиховом утицају на савремено друштво. Предводник сјајне уметничке сарадње је кустос и директор "Нове галерије" из Немачке, а своје виђење су изложили уметници Andy Heller, Ferit Kuyas, Leta Peer, Elham Rokni и Наталија Рибовић.

До последњег дана августа, Музеј науке и технике са поносом приређује изложбу "Мали кустоси". Три деценије постојања музеја су разлог за слављеничку атмосферу и интимнију смотру. Без кустоса, сваки музеј би био тек колекционарски храм. Са њима и њиховим умећем је институција која чува од заборава, уводи у нове токове и дочарава атмосферу коју само музеј има. Зато дођите да упознате кустосе овог музеја. Од првих дана живота до најсвежијих фото записа. Све је доступно. Све су ставили на тацну. Без иједне тајне.