Bitef 2018

Deset dana za deset istaknutih predstava

Nedelja 09. sep 2018.

cover image

52. Bitef se održava od 13. do 22. septembra na nekoliko lokacija u gradu. Beogradski internacionalni teatarski festival 2018 se realizuje pod nazivom "Svet bez ljudi". Na glavnom programu ovogodišnjeg izdanja su predstave iz Srbije, Izraela, Belgije, Švajcarske, Estonije, Nemačke, Francuske i Slovenije. Jednako kvalitetan je i prateći program ove kulturno-umetničke manifestacije od velikog značaja. Definitivno, glavni grad Srbije u septembru postaje i svetska prestonica pozorišta.

Svečano otvaranje je 13. septembra od 17:00 u Sava centru. Režiser iz Slovenije, Dragan Živadinov, potpisuje predstavu "Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum" koja će publiku uvesti u Bitef 2018. Ova, kao i preostale predstave, svojim sadržajem i pogledom na realnost apsolutno odgovaraju selekciji festivala koja insistira na umetničkim vizijama i pojavama u modernom pozorištu. Dalje, koncept iznosi radikalan i hrabar pristup tokovima savremenog društva.


Petnaestog dana septembra, od 20:00 u Narodnom pozorištu, autorka Maja Pelević, jedina iz Srbije koja se izborila za mesto u programskoj šemi, donosi predstavu "Bolivud". Originalan treš mjuzikl će predstaviti realnu priču o stanju srpskog društva u ovom trenutku. Sa predstavom "Rekvijem za L." reditelja Alena Platela, zakazanoj za 22. septembar od 20:00 opet u Sava centru će biti obeležen kraj ovogodišnjeg Bitefa.

Bitef nije samo festival kvalitetnog pozorišnog programa. On je jedinstveni umetnički srpski brend koji konstatno napreduje i razvija se, ali istovremeno insistira na tradicionalnim kulturnim vrednostima. Manifestacija koja je oduvek okupljala najbolje umetnike, i ove godine garantuje zabavu na čist umetnički način. Vidimo se na Bitefu!