Izložba Vladarke i supruge

Popularna monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice" je ustupila mesto novoj izložbi u poznatom konaku

Nedelja 01. jul 2018.

cover image

Konak kneginje Ljubice će sve do 19. avgusta biti mesto održavanja izložbe pod nazivom "Vladarke i supruge". Pored biografskih podataka i zanimljivosti iz života supruga srpskih vladara iz dinastija Obrenović i Karađorđević, deo postavke se odnosi i na suprugu vladara nove države – Jugoslavije.

Posle Drugog srpskog ustanka i oslobađanja od Turaka, "prve dame" Srbije su bile kneginja Ljubica, žena Miloša Obrenovića, kneginja Julija, supruga kneza Mihaila i kraljica Natalija, žena kralja Milana. Najpoznatija i najkontroverznija je svakako bila kraljica Draga, žena kralja Aleksandra Obrenovića, koju i dan danas smatraju uzrokom Majskog prevrata i kraja dinastije Obrenović. Vladarke iz doma Karađorđevića su bile Persida Karađorđević, žena kneza Aleksandra i Marija, jedina jugoslovenska kraljica, supruga kralja Aleksandra Karađorđevića.


Izložba donosi život srpskih vladarki iz perspektive sasvim običnih žena sa svim svojim radostima, željama, potrebama i sudbinama koje su bile tragične. Bogatu postavku čini fuzija fotografija, pisama, kolekcija predmeta iz svakodnevnog života i deo sačuvanih ličnih predmeta poput odeće i spektakularnog nakita. Inspirativna i edukativna - izložba koja se mora posetiti.