Изложба Владарке и супруге

Популарна монодрама "На кафи код кнегиње Љубице" је уступила место новој изложби у познатом конаку

Недеља 01. јул 2018.

cover image

Конак кнегиње Љубице ће све до 19. августа бити место одржавања изложбе под називом "Владарке и супруге". Поред биографских података и занимљивости из живота супруга српских владара из династија Обреновић и Карађорђевић, део поставке се односи и на супругу владара нове државе – Југославије.

После Другог српског устанка и ослобађања од Турака, "прве даме" Србије су биле кнегиња Љубица, жена Милоша Обреновића, кнегиња Јулија, супруга кнеза Михаила и краљица Наталија, жена краља Милана. Најпознатија и најконтроверзнија је свакако била краљица Драга, жена краља Александра Обреновића, коју и дан данас сматрају узроком Мајског преврата и краја династије Обреновић. Владарке из дома Карађорђевића су биле Персида Карађорђевић, жена кнеза Александра и Марија, једина југословенска краљица, супруга краља Александра Карађорђевића.


Изложба доноси живот српских владарки из перспективе сасвим обичних жена са свим својим радостима, жељама, потребама и судбинама које су биле трагичне. Богату поставку чини фузија фотографија, писама, колекција предмета из свакодневног живота и део сачуваних личних предмета попут одеће и спектакуларног накита. Инспиративна и едукативна - изложба која се мора посетити.