Šta raditi u gradu za vikend

Zaključajte dva puta vrata od stana jer ovog vikenda nećete sedeti u omiljena četiri zida. Kraj nedelje u Beogradu ima savršen program u svakom delu grada

Četvrtak 14. jun 2018.

cover image

BNM kod Cvetka je Beogradski noćni market koji se 15. juna od 18:00 po prvi put održava na pijaci "Zvezdara", mnogo poznatijoj kao Cvetkova pijaca. Na mestu na kojem je nekada bila čuvena Cvetkova kafana, Cvetkov bazar je obeležio mnoga detinjstva. Za mnoge omiljena pijaca otvara vrata izlagačima – najboljim dizajnerima, zanatlijama, restoranima i uigranim pijačarima. Na pijaci nije cilj samo prodati robu već razgovarati sa mušterijama, cenjkati se, družiti i steći nova prijateljstva. Da bi početak drugovanja bio nezaboravan u okviru marketa biće održan zanimljiv program.

Vikend na Avali – već zvuči fantastično! U subotu 16. i nedelju 17. juna ispod Avalskog tornja se održava Avalski festival sireva. Biće izloženi najlepši i najukusniji beli sirevi koje zaista možete kupiti u slobodnoj prodaji na pijacama glavnog grada Srbije. Njihovo poreklo je beogradsko. Dolaze iz podavalskih sela – Zuce, Veli Potok, Pinosava, Ripanj. Ako do sada niste pronašli svoj sir, evo za to prilike ali i da upoznate proizvođače. Vikend na Avalskoj visini uz sireve počinje u 10:00 i traje do 16:00.


Muzej Jugoslavije predstavlja pravi muzejski biser i jedan je od vodećih atrakcija glavnog grada posebno za turiste i posetioce iz zapadnih zemalja. Priče, veliki broj eksponata, istorijski filmovi na temu nastanka Jugoslavije i posleratnog razvoja u socijalističkom režimu su deo kulturnog nasleđa svih zemalja regiona. Ture na engleskom ili srpskom jeziku se organizuju svakodnevno uz prethodno zakazivanje. Ipak, da svaki vikend bude poseban, Muzej Jugoslavije u nedelju, 17. juna u okviru dodatnog programa uz plaćenu ulaznicu posetiocima poklanja besplatno stručno vođenje kroz kompleks od 11:00 na engleskom i od 12:00 na srpskom jeziku. Od kapije Muzeja parkom do Kuće cveća, kroz Muzej, pasarele i vrtove, domaći i strani turisti dobiće pregršt informacija o istoriji Jugoslavije, ali i vladaru koji je obeležio 20. vek.