Kako uživati u Beogradu

Ulica od petsto metara za svetski poznat i priznat hedonizam u gradu

Subota 19. maj 2018.

cover image

Za neke je sreća mnogo novca na računu. Drugima sitnice kroje radost u životu. Treći kažu da je kupovina lek. I tako dalje do beskraja. Kada bi svi podigli ručnu i malo se vratili u rikverc, shvatili bi da je sreća, ona jednostavna i svakodnevno potrebna zapravo u iskrenim razgovorima sa znanima i neznanima tamo gde glavnu reč ne vodi savremena civilizacija već ljudi. Ima jedna ulica u Beogradu od samo petsto metara u koju se dolazi po dozu sreće. Zove se Skadarska. Mnogo je poznatija kao Skadarlija.

Uputstvo za konzumiranje unikatnog hedonizma u boemskoj četvrti je veoma jednostavno. Samo dođete na poznatu adresu, a za sve ostalo će se pobrinuti oni koji ovde žive i rade. Neželjene kontraindikacije ne postoje. Preporučuje se maksimalno prepuštanje boemskom životu jer kada realnost pozove, uživanje se odlaže do sledeće posete jedinstvenoj Skadarliji.


Za dolazak nije potrebno nikakvo posebno vreme jer se ovde okuplja hiljade stanovnika grada i turista tokom cele godine. Rano ujutru, stariji kelneri najpoznatijih restorana u gradu koji su proživeli ono stane u najmanje dva života, zajedno sa mladim kolegama nameštaju bašte i sređuju sale od prehodne noći. Ako budete dovoljno neprimetni čućete iz prve ruke koga je sinoć najviše opilo vino i koga je zvuk tamburice više osvojio - domaću ili stranu publiku. Tokom dana se gužva povećava ali ne i stres. U zavisnosti od afiniteta, za nekoga je hepi end u Skadarliji porcija omiljene večere, dok za druge u tek ponoć počinje dan.


Sve što čini čari boemske četvrti postaje neopisivo očaravajuće od maja kada se zvanično otvara turistička sezona "Leto u Skadarliji". Kultura, zabava, tradicija i umetnost dobijaju poseban tretman. Autentičan osvrt na nekadašnje dane i prave boemske navike kroz stihove i pesme, odeven u elegantne kostime i posebne šešire donosi spektakl kakav je dostupan samo na ovoj beogradskoj kaldrmi.

Tokom trajanja manifestacije, svakog petka će se održavati kulturno-umetnički program u okviru koga će umetnici i članovi udruženja "Društvo Skadarlija" šetati od platoa kod Skadarlijske česme do kuće Đure Jakšića. Recitovaće se stihovi umetnika koji su život provodili u Skadarskoj ulici, a posetioci će moći da čuju istorijske činjenice i tajne boemske četvrti. Za predah, tu su restorani Tri šešira, Dva jelena, Velika Skadarlija, Šešir moj i drugi koji decenijama postoje na istom mestu.


Leto u Skadarliji 2018. čine i poznata dešavanja. Prvo na repertoaru je "Šeširijada" - promenada najlepših šešira, zatim izbor za mis Skadarlije, Festival cveća i Izbor za najlepšu terasu. Do semptembra će se realizovati i Skadarlija fest, Puž biciklijada i manifestacija Varjačići. Da budete svoji na svome poslužiće vam i skadarlijski pasoš koji dobijaju upravo oni čija je namera bila "da samo posete" ovo mesto. Oni obično u Skadarliji i ostanu.