Како уживати у Београду

Улица од петсто метара за светски познат и признат хедонизам у граду

Субота 19. мај 2018.

cover image

За неке је срећа много новца на рачуну. Другима ситнице кроје радост у животу. Трећи кажу да је куповина лек. И тако даље до бескраја. Када би сви подигли ручну и мало се вратили у рикверц, схватили би да је срећа, она једноставна и свакодневно потребна заправо у искреним разговорима са знанима и незнанима тамо где главну реч не води савремена цивилизација већ људи. Има једна улица у Београду од само петсто метара у коју се долази по дозу среће. Зове се Скадарска. Много је познатија као Скадарлија.

Упутство за конзумирање уникатног хедонизма у боемској четврти је веома једноставно. Само дођете на познату адресу, а за све остало ће се побринути они који овде живе и раде. Нежељене контраиндикације не постоје. Препоручује се максимално препуштање боемском животу јер када реалност позове, уживање се одлаже до следеће посете јединственој Скадарлији.


За долазак није потребно никакво посебно време јер се овде окупља хиљаде становника града и туриста током целе године. Рано ујутру, старији келнери најпознатијих ресторана у граду који су проживели оно стане у најмање два живота, заједно са младим колегама намештају баште и сређују сале од преходне ноћи. Ако будете довољно неприметни чућете из прве руке кога је синоћ највише опило вино и кога је звук тамбурице више освојио - домаћу или страну публику. Током дана се гужва повећава али не и стрес. У зависности од афинитета, за некога је хепи енд у Скадарлији порција омиљене вечере, док за друге у тек поноћ почиње дан.


Све што чини чари боемске четврти постаје неописиво очаравајуће од маја када се званично отвара туристичка сезона "Лето у Скадарлији". Култура, забава, традиција и уметност добијају посебан третман. Аутентичан осврт на некадашње дане и праве боемске навике кроз стихове и песме, одевен у елегантне костиме и посебне шешире доноси спектакл какав је доступан само на овој београдској калдрми.

Током трајања манифестације, сваког петка ће се одржавати културно-уметнички програм у оквиру кога ће уметници и чланови удружења "Друштво Скадарлија" шетати од платоа код Скадарлијске чесме до куће Ђуре Јакшића. Рецитоваће се стихови уметника који су живот проводили у Скадарској улици, а посетиоци ће моћи да чују историјске чињенице и тајне боемске четврти. За предах, ту су ресторани Три шешира, Два јелена, Велика Скадарлија, Шешир мој и други који деценијама постоје на истом месту.


Лето у Скадарлији 2018. чине и позната дешавања. Прво на репертоару је "Шеширијада" - променада најлепших шешира, затим избор за мис Скадарлије, Фестивал цвећа и Избор за најлепшу терасу. До семптембра ће се реализовати и Скадарлија фест, Пуж бициклијада и манифестација Варјачићи. Да будете своји на своме послужиће вам и скадарлијски пасош који добијају управо они чија је намера била "да само посете" ово место. Они обично у Скадарлији и остану.