Beldocs 2018

Internacionalna revija dokumentarnog filma u Beogradu pod nazivom "Znam da si tu"

Nedelja 06. maj 2018.

cover image

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs se održava od 7. do 14. maja u Beogradu. Na deset lokacija u gradu sa reprezentativnim bioskopskim salama, publici će se predstaviti 98 filmova u 14 programskih celina. Jedanaesti festival ugostiće preko 100 gostiju iz sveta dokumentarnog profesionalnog filma.


Srpski takmičarski program sastoji se od devet filova od kojih će publika videti pet premijera. Selekcije Front page i Planet Earth predstavljaju filmove inspirisane političkim, socijalnim, ekološkim i antropološkim temama. Neverovatni ljudi i događaji su teme programa Fireworks. Povezivanje kulturnog prostora republika bivše Jugoslavije je tema programa Retrospektive, a gosti su austrijski reditelj Ulrih Zajdl i slovenački reditelj Vlado Skafar. Radikalni dokumentarci i hibridni žanrovi okupljeni su u programu Meteori, a specijalni gost biće portugalski umetnik Joao Pedro Rodrigez. Odrastanje je najzastupljenija tema u međunarodnom takmičarskom programu koji je ove godine naročito jak.


Festival se otvara 7. maja od 19:30 u Sava centru i to sa dva domaća dokumentarca – "Poslednja avantura Kaktus Bate" Đorđa Markovića i "Slatko od Ništa" Borisa Mitića. Gošća festivala je Rut Bakerman koja posle pobede u Berlinu predstavlja film The Waldheims Walzer – novo svetlo na zvaničnu istoriju Evrope, a prva projekcija je zakazana za 10. maj od 16:00 u Domu omladine. Istog dana ali u Kulturnom centru Vlada Divljan u 19:00 međunarodnu premijeru imaće i film iz selekcije biografskih dokumentaraca o Vivijen Vestvud rediteljke Lorne Taker - Westwood: Punk, Icon, Activist.