Beldocs 2018

Интернационална ревија документарног филма у Београду под називом "Знам да си ту"

Недеља 06. мај 2018.

cover image

Међународни фестивал документарног филма Beldocs се одржава од 7. до 14. маја у Београду. На десет локација у граду са репрезентативним биоскопским салама, публици ће се представити 98 филмова у 14 програмских целина. Једанаести фестивал угостиће преко 100 гостију из света документарног професионалног филма.


Српски такмичарски програм састоји се од девет филова од којих ће публика видети пет премијера. Селекције Front page и Planet Earth представљају филмове инспирисане политичким, социјалним, еколошким и антрополошким темама. Невероватни људи и догађаји су теме програма Fireworks. Повезивање културног простора република бивше Југославије је тема програма Ретроспективе, а гости су аустријски редитељ Улрих Зајдл и словеначки редитељ Владо Скафар. Радикални документарци и хибридни жанрови окупљени су у програму Метеори, а специјални гост биће португалски уметник Јоао Педро Родригез. Одрастање је најзаступљенија тема у међународном такмичарском програму који је ове године нарочито јак.


Фестивал се отвара 7. маја од 19:30 у Сава центру и то са два домаћа документарца – "Последња авантура Кактус Бате" Ђорђа Марковића и "Слатко од Ништа" Бориса Митића. Гошћа фестивала је Рут Бакерман која после победе у Берлину представља филм The Waldheims Walzer – ново светло на званичну историју Европе, а прва пројекција је заказана за 10. мај од 16:00 у Дому омладине. Истог дана али у Културном центру Влада Дивљан у 19:00 међународну премијеру имаће и филм из селекције биографских документараца о Вивијен Вествуд редитељке Лорне Такер - Westwood: Punk, Icon, Activist.