Šta raditi ovog proleća u Beogradu - 2018

Plan za savršen prolećni dan

Subota 24. mar 2018.

cover image

Proleće je definitivno beogradski brend. Sa prvim toplim zracima sunca svaki kafić, bar, restoran pa čak i pekara otvara "letnju" baštu iako je početak prolećne sezone. Beogradsko proleće je specijalitet koji se ne propušta – open air sedeljke, najnovije šoping ponude, žurke, koncerti, svašta nešto. Ali "cunjanje" po gradu je posebna čar.


Naročito ako svakodnevicu javnog prevoza pretvorite u poseban gušt. Besplatni turistički program razgledanja Beograda tramvajem uz turističkog vodiča za turiste ali i žitelje prestonice, može da bude jedno sasvim novo i prelepo iskustvo. Svakog petka i subote Beograd vam poverava tajne u čuvenom "krugu dvojke". Vožnja počinje kod Zoološkog vrta.

Burna istorija grada kroz vekove naučila je njegove žitelje da prošlost gurne ispod zemlje. Zato je posebno atraktivna šetnja podzemnim Beogradom. Pećine, lagumi, zazidane reke, tuneli, bunkeri - kao da ste na nekom filmskom setu, a zapravo istražujete Beogradsku tvrđavu. Legende o Beogradu iz rimskog, austrijskog, turskog i perioda 19. i 20. veka zaokupiće vašu maštu. Od Rimske dvorane i temelja kapije rimske tvrđave iz 2. veka do bunkera iz vremena infobiroa, sve je tu, začinjeno špijunskim aferama, političkim igrama pre i posle Drugog svetskog rata.


Barutni magacin, lapidarijum, sarkofazi, nadgrobni spomenici, žrtvenici, vinski lagum – imate sliku? Još samo da tresnete klapnom i vaš filmski spektakl može da počne. Prolećnim računanjem vremena dobijate ekstra sat, ali kad degustirate vino na kraju ture, koga briga koliko je sati.