Шта радити овог пролећа у Београду - 2018

План за савршен пролећни дан

Субота 24. мар 2018.

cover image

Пролеће је дефинитивно београдски бренд. Са првим топлим зрацима сунца сваки кафић, бар, ресторан па чак и пекара отвара "летњу" башту иако је почетак пролећне сезоне. Београдско пролеће је специјалитет који се не пропушта – open air седељке, најновије шопинг понуде, журке, концерти, свашта нешто. Али "цуњање" по граду је посебна чар.


Нарочито ако свакодневицу јавног превоза претворите у посебан гушт. Бесплатни туристички програм разгледања Београда трамвајем уз туристичког водича за туристе али и житеље престонице, може да буде једно сасвим ново и прелепо искуство. Сваког петка и суботе Београд вам поверава тајне у чувеном "кругу двојке". Вожња почиње код Зоолошког врта.

Бурна историја града кроз векове научила је његове житеље да прошлост гурне испод земље. Зато је посебно атрактивна шетња подземним Београдом. Пећине, лагуми, зазидане реке, тунели, бункери - као да сте на неком филмском сету, а заправо истражујете Београдску тврђаву. Легенде о Београду из римског, аустријског, турског и периода 19. и 20. века заокупиће вашу машту. Од Римске дворане и темеља капије римске тврђаве из 2. века до бункера из времена инфобироа, све је ту, зачињено шпијунским аферама, политичким играма пре и после Другог светског рата.


Барутни магацин, лапидаријум, саркофази, надгробни споменици, жртвеници, вински лагум – имате слику? Још само да треснете клапном и ваш филмски спектакл може да почне. Пролећним рачунањем времена добијате екстра сат, али кад дегустирате вино на крају туре, кога брига колико је сати.