Bitef festival

51. Bitef festival pod nazivom Epic Trip donosi spektakularan repetoar koji pretvara Beograd u svetsku umetničku metropolu

Utorak 19. sep 2017.

cover image

Beogradski internacionalni teatarski festival - Bitef se ove godine održava od 22. do 30. septembra na nekoliko lokacija: Bitef teatar, Sava centar, Narodno pozorište - Velika scena i scena Raša Plaović, Jugoslovensko dramsko pozorište - scena Ljuba Tadić i Atelje 212 - scena Mira Trailović. Epsko putovanje u trajanju od devet dana će ugostiti brojne umetnike iz Nemačke, Švajcarske, Irana, Slovenije, Velike Britanije, Belgije i Srbije. Ulaznice za Bitef festival su dostupne na blagajni Bitef teatra koja se nalazi u Pozorištu na Terazijama po ceni od 1.700 do 2.500 dinara.


Predstava Olimp: u slavu kulta tragedije - predstava od 24 sata, svečano otvara festival 23. septembra od 18:00 u Sava centru i predstavlja najvažniji događaj koji će obeležiti Bitef 2017. Jan Fabr iz Belgije je reditelj fascinantnog performansa koji je stručna kritika proglasila za predstavu od najvećeg značaja stvorenu u nekoliko poslednjih decenija. Tema je grčka mitologija kreirana kroz epohe, zabeležena u Homerovim epovima i tragedijama Eshila, Sofokla i Euripida, koju izvodi tridesetak glumaca i plesača kroz veoma zahtevan telesni i duhovni performans. Spektakularan pozorišni komad dominantno prezentuje Dionisov kult u savremenoj formi, sa svim svojim elementima koji su podjednako lepi i uzbudljivi, ali i zastrašujući, zavodljivi i opasni. Sveukupno, predstava koja traje čak 24 sata, a koja izaziva veoma jake emocije i nesvakidašnji doživljaj je veličanstvena oda životu. Ulaznice za ovu predstavu su dostupne na prodajnim mestima Eventim mreže i blagajnama Sava centra i Bitef teatra.


Prestižna kulturna manifestacija predstavlja najkvalitetniji pozorišni performans kojim dominiraju novi trendovi u pozorištu, raznolikost formi i prisutnost dramskog pozorišta, savremenog plesa, dokumentarnog predstavljanja i predavanja u pozorišnom maniru. Svaka od predstava koja se našla na repertoaru donosi epski značaj za svetsku pozorišnu scenu. Pored bogatog sadržaja, 51. Bitef karakteriše adekvatan prateći program, sačinjen od brojnih aktivnosti podeljenih u nekoliko kategorija: međunarodna tribina, susreti sa autorima, Showcase domaćih pozorišta, Bitef polifonija, Bitef biblioteka, Bitef na filmu i Sumnjiva lica.


Bitef festival postoji od 1967. godine, a nastao je na insistiranje Mire Trailović i Jovana Ćirilova. Sa svakim novim izdanjem je rastao i razvijao se u jedan od najvažnijih svetskih pozorišnih festivala. Skupština grada Beograda je osnivač eminetnog kultunog događaja, dok je za produkciju i organizaciju zadužen Bitef teatar.