Битеф фестивал

51. Битеф фестивал под називом Epic Trip доноси спектакуларан репетоар који претвара Београд у светску уметничку метрополу

Уторак 19. сеп 2017.

cover image

Београдски интернационални театарски фестивал - Битеф се ове године одржава од 22. до 30. септембра на неколико локација: Битеф театар, Сава центар, Народно позориште - Велика сцена и сцена Раша Плаовић, Југословенско драмско позориште - сцена Љуба Тадић и Атеље 212 - сцена Мира Траиловић. Епско путовање у трајању од девет дана ће угостити бројне уметнике из Немачке, Швајцарске, Ирана, Словеније, Велике Британије, Белгије и Србије. Улазнице за Битеф фестивал су доступне на благајни Битеф театра која се налази у Позоришту на Теразијама по цени од 1.700 до 2.500 динара.


Представа Олимп: у славу култа трагедије - представа од 24 сата, свечано отвара фестивал 23. септембра од 18:00 у Сава центру и представља најважнији догађај који ће обележити Битеф 2017. Јан Фабр из Белгије је редитељ фасцинантног перформанса који је стручна критика прогласила за представу од највећег значаја створену у неколико последњих деценија. Тема је грчка митологија креирана кроз епохе, забележена у Хомеровим еповима и трагедијама Есхила, Софокла и Еурипида, коју изводи тридесетак глумаца и плесача кроз веома захтеван телесни и духовни перформанс. Спектакуларан позоришни комад доминантно презентује Дионисов култ у савременој форми, са свим својим елементима који су подједнако лепи и узбудљиви, али и застрашујући, заводљиви и опасни. Свеукупно, представа која траје чак 24 сата, а која изазива веома јаке емоције и несвакидашњи доживљај је величанствена ода животу. Улазнице за ову представу су доступне на продајним местима Eventim мреже и благајнама Сава центра и Битеф театра.


Престижна културна манифестација представља најквалитетнији позоришни перформанс којим доминирају нови трендови у позоришту, разноликост форми и присутност драмског позоришта, савременог плеса, документарног представљања и предавања у позоришном маниру. Свака од представа која се нашла на репертоару доноси епски значај за светску позоришну сцену. Поред богатог садржаја, 51. Битеф карактерише адекватан пратећи програм, сачињен од бројних активности подељених у неколико категорија: међународна трибина, сусрети са ауторима, Showcase домаћих позоришта, Битеф полифонија, Битеф библиотека, Битеф на филму и Сумњива лица.


Битеф фестивал постоји од 1967. године, а настао је на инсистирање Мире Траиловић и Јована Ћирилова. Са сваким новим издањем је растао и развијао се у један од најважнијих светских позоришних фестивала. Скупштина града Београда је оснивач еминетног култуног догађаја, док је за продукцију и организацију задужен Битеф театар.