Душановац

cover image

Душановац је урбано насеље у Београду, главном граду републике Србије. Као предратно предграђе Београда, насеље је настало 1920. године на тадашњој источној граници града. Пре Другог светског рата, насеље је било потпуно урбанизовано и чинило је урбану област са остатком града. Почетком 60-их и 70-их година, нова насеља су се развијала ка истоку која су повезивала Београд у једно континуирано урбано подручје.

Душановац је одувек био подручје насељено становништвом из радничке класе, претежно насељеним у малим и средњим кућама са двориштем. То је углавном стамбено насеље без већих индустријских објеката. Међутим 1974. године кроз насеље је изграђен аутопут Београд - Ниш, поделивши га тиме на два дела. Уз сам аутопут почели су да ничу салони аутомобила, излагачки салони, ресторани и други комерцијални објекти који се на овоме месту граде и дан данас. Једна од главних градских пијаца, Душановачка пијаца, смештена је такође тик уз аутопут.

Подручје на северу, између аутопута и Устаничке улице, претворено је у административни центар, у коме се налазе СО Вождовац, полиција, ватрогасци, Општински суд, специјални суд за организовани криминал и ратне злочине (бивши Врховни војни суд Југославије).


ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ