cover image

Dušanovac je urbano naselje u Beogradu, glavnom gradu republike Srbije. Kao predratno predgrađe Beograda, naselje je nastalo 1920. godine na tadašnjoj istočnoj granici grada. Pre Drugog svetskog rata, naselje je bilo potpuno urbanizovano i činilo je urbanu oblast sa ostatkom grada. Početkom 60-ih i 70-ih godina, nova naselja su se razvijala ka istoku koja su povezivala Beograd u jedno kontinuirano urbano područje.

Dušanovac je oduvek bio područje naseljeno stanovništvom iz radničke klase, pretežno naseljenim u malim i srednjim kućama sa dvorištem. To je uglavnom stambeno naselje bez većih industrijskih objekata. Međutim 1974. godine kroz naselje je izgrađen autoput Beograd - Niš, podelivši ga time na dva dela. Uz sam autoput počeli su da niču saloni automobila, izlagački saloni, restorani i drugi komercijalni objekti koji se na ovome mestu grade i dan danas. Jedna od glavnih gradskih pijaca, Dušanovačka pijaca, smeštena je takođe tik uz autoput.

Područje na severu, između autoputa i Ustaničke ulice, pretvoreno je u administrativni centar, u kome se nalaze SO Voždovac, policija, vatrogasci, Opštinski sud, specijalni sud za organizovani kriminal i ratne zločine (bivši Vrhovni vojni sud Jugoslavije).


POVEZANI ČLANCI