Представљамо: Бео зоо-врт

Београдски зоолошки врт од настанка до данашњих дана је место које се мора посетити. Не само једанпут

Уторак 24. јул 2018.

cover image

Зоолошки врт града Београда није само царство животиња. Врт добре наде је прави мали град са улицама и путоказима, предивним животињама, акцијама и едукативним радионицама. Млади нараштаји и сви који дођу, управо у врту стичу навике да добровољно дају крв, да учествују на спортским такмичењима, да штите и чувају животну средину, да се друже и воле.

Давне 1936. године, 12. јула, основан је Београдски зоолошки врт на иницијативу тадашњег градоначелника Владе Илића. Имао је визију да Београд буде у корак са светом па су се тако београдска господа, али гости града могли прошетати међу лавовима, леопардима, белим и мрким медведима, вуковима, мајмунима, антилопама, биволима, ждраловима и пауновима, пеликанима и папагајима.

Шарму зоо-врта смештеног у самом граду, на Калемегдану, практично у близини свега битног у то време, није могла да одоли ни краљевска породица. Као и све мајке, краљица Марија је често водила синове Томислава и Андреју да се ту играју. Краљ Петар Други је лично инсистирао да се врт прошири и изгради па је тако пред почетак Другог светског рата скоро 15 хектара са све рестораном Калемегданска тераса постало оаза природе са репрезентативним примерцима животињског царства. Рат није обишао зоолошки врт и међу првим жртвама бомбардовања 6. априла 1941. су биле животиње. Оне које није убила немачка авијација, морали су Београђани јер у разрушеном граду, животиње су биле опасност.

Ипак, постоје преживели, неки чак и до дан данас. Нилски коњ Буца и алигатор Муја. Муја још "мрда" – жив. После савезничког бомбардовања Београда 1944. колатерална штета су опет били невини становници српске престонице и животиње. После рата, градила се велика земља, а Београдски зоолошки врт се смањио на 7 хектара, али је и даље остао у центру града, у центру збивања и у центру пажње надолазећих генерација. А те надолазеће генерације створиле су своје легенде и хероје.


Другу половину двадесетог века је обележила телевизија па су доласци нових егзотичних животиња, догодовштине и праве драме из зоо-врта у Београду постале не само национална вест у тадашњој Југославији, него и светске вести број 1. Човек који је од зоолошког врта направио Врт добре наде је Вук Бојовић.

По образовању дипломирани вајар, Вук је не само због имена, већ и свог карактера, припадао врту и животињама више но и један од претходних управника. Није било, можда, великих инфраструктурних радова, али је Бео зоо-врт постао, свакако, најпопуларнија дестинација за све који долазе у Београд. Поред великог броја животиња са свих континената, у врту постоје и два споменика. То су хероји који су Београђане научили и подсетили на врлине.

Једне јунске вечери 1987. женка јагуара је успела да искочи из кавеза и дође до управне зграде. Чувар је патролирао са немачким овчарима и Габи се у једној секунди укочила, а потом ускочила у мрак. Док су други пси цвилећи побегли, чувар је дигао узбуну. Женка јагуара у пуној снази се борила са Габи. Јагуарка је, на жалост, морала бити успавана, а Габи се опоравила након тешке битке. Њена оданост и мисија да штити људе била је испуњена. Управо због своје храбрости је добила споменик и то још док је била жива.

Други херој је Сами. Шимпанза о којој су извештавали сви, од CNN-a, BBC-a до кинеске државне телевизије. За њега се и дан-данас каже Сами легенда. Био је то први велики, јавни и антисистемски протест једног мајмуна који је многима задао лекцију. Сами је био јак и здрав мужјак који некако није волео да буде у кавезу. Покушавао је неколико пута да побегне, а два пута је успео и намучио и самог директора. Прво бекство је било у фебруару 1988., а друго само који дан касније. У целој тој причи и сусретима са Београђанима, Сами ће остати упамћен по преговорима које је пред камерама целог света водио са директором Вуком. Вук је успео невероватну ствар - да наговори Самија да уђе код њега у ауто и да се врати у врт. Следећи бег је трајао много дуже и са много више публике. Све се завршило успављивањем и враћањем у кавез. Сами је преминуо  11. септембра 1992. услед инфаркта црева.


ПОВЕЗАНО