Апел Института за трансфузију крви Србије

Лето је за многе омиљено годишње доба, међутим, за оне који брину о животно угроженима сезона одмора је критичан период

Понедељак 14. авг 2023.

cover image

Институт за трансфузију крви Србије обавештава јавност да су резерве крви драстично смањене. Недостају све крвне групе. Тренутно су на располагању једнодневне резерве крви и зато Институт упућује хитан апел за добровољно давање крви широм земље.

Лето је период године када су резерве крви на минимуму како због годишњих одмора, тако због високих темепература. Сваке недеље, да би се подмириле потребе за крвљу свих здравствених установа које Институт за трансфузију крви снабдева неопходно је да се прикупи 1.500 јединица крви. Последњих недеља прикупљање иде отежано и прикупља се знатно мање, око 1.000 јединица крви.

Молимо наше суграђане, уколико се добро осећају и имају између 18 и 65 година да не одлажу давање крви и помогну у обезбеђивању стабилнијих резерви крви за лечење свих болесних и повређених пацијената којима је крв незамењив лек, како не би дошло до одлагања оперативних програма.

Институт за трансфузију крви Србије у улици Светог Саве 39 ради радним данима од 07:00 до 19:00 и суботом од 08:00 до 15:00.

Прочитајте комплетан списак локација на којима можете добровољно дати крв у Београду и пожурите до најближег пункта. Хвала за сваку донацију.