Apel Instituta za transfuziju krvi Srbije

Leto je za mnoge omiljeno godišnje doba, međutim, za one koji brinu o životno ugroženima sezona odmora je kritičan period

Ponedeljak 14. avg 2023.

cover image

Institut za transfuziju krvi Srbije obaveštava javnost da su rezerve krvi drastično smanjene. Nedostaju sve krvne grupe. Trenutno su na raspolaganju jednodnevne rezerve krvi i zato Institut upućuje hitan apel za dobrovoljno davanje krvi širom zemlje.

Leto je period godine kada su rezerve krvi na minimumu kako zbog godišnjih odmora, tako zbog visokih temeperatura. Svake nedelje, da bi se podmirile potrebe za krvlju svih zdravstvenih ustanova koje Institut za transfuziju krvi snabdeva neophodno je da se prikupi 1.500 jedinica krvi. Poslednjih nedelja prikupljanje ide otežano i prikuplja se znatno manje, oko 1.000 jedinica krvi.

Molimo naše sugrađane, ukoliko se dobro osećaju i imaju između 18 i 65 godina da ne odlažu davanje krvi i pomognu u obezbeđivanju stabilnijih rezervi krvi za lečenje svih bolesnih i povređenih pacijenata kojima je krv nezamenjiv lek, kako ne bi došlo do odlaganja operativnih programa.

Institut za transfuziju krvi Srbije u ulici Svetog Save 39 radi radnim danima od 07:00 do 19:00 i subotom od 08:00 do 15:00.

Pročitajte kompletan spisak lokacija na kojima možete dobrovoljno dati krv u Beogradu i požurite do najbližeg punkta. Hvala za svaku donaciju.