Зимска топ листа књига

Одговор на питање шта читати ове зиме се налази управо овде

Субота 28. јан 2023.

cover image

Ветар у Београду је некада заиста неподношљив. Зимске чаролије нису свима омиљене. Некада је далеко лепше остати код куће уз право друштво. Топ 5 књига за зиму су више од доброг изговора да смањите телефон и уроните у изврсно написане приче и прозе.

1. Папир са воденим знаком - Горан Петровић

Најбољи домаћи роман који је светлост дана угледао у 2022. години је освојио награду "Београдски победник". Жири је имао изузетне критике, несумњиво, освојиће и вас. Академик је своју причу изместио у давно доба ренесансе али је и те како повезан са садашњим временом и токовима.

2. Унутрашње море - Даница Вукићевић

Књига која се окитила "НИН" наградом је једна од оних које се носе са собом и читају изнова. Поглед на живот из женске перспективе, зачињен свакодневним ситницама, фокусиран на теме о којима се увек прича. Дело створено у форми прозе, једноставно, питко - обавезно за читање.

3. Видиш ли да не видим - Емир Кустурица

Господин Кустурица коју год уметност да дотакне, претвори је у ремек-дело. И роман и есеј. И лагано попут пера и тешко као црна земља. О писцу Хандкеу и самом Емиру, о судару њихових разлика на путу до истог циља. Наравно, ништа без реке Дрине. Никако без слојевитог врхунског уживања од почетка до краја штива.

4. Српски средњевековни грбови - Никола Гиљен

Време је да обогатите кућну библиотеку једном али вредном литературом. Историја Србије представљена на аутентичан начин кроз грбове из сталне поставке Војног музеја. Мотиви, симболи земље од давног, древног доба па све до актуелне хералдичке моде. Описани на квалитетан и врло поучан начин.

5. Психијатри, психолози и други болесници - Родриго Муњос Авиа

На таласима живота човек се често запита: "Ко је овде луд, ја или цео свет?". Баш о томе се пише на страницама овог пре свега комичног романа. Породица као стуб, љубав и море проблема који се главном јунаку појављују оног тренутка када се обрати стручњацима за главу. Биће смешно, реално, некад и тужно и свакако, нужно да прочитате животну причу једног Шпанца.