Zimska top lista knjiga

Odgovor na pitanje šta čitati ove zime se nalazi upravo ovde

Subota 28. jan 2023.

cover image

Vetar u Beogradu je nekada zaista nepodnošljiv. Zimske čarolije nisu svima omiljene. Nekada je daleko lepše ostati kod kuće uz pravo društvo. Top 5 knjiga za zimu su više od dobrog izgovora da smanjite telefon i uronite u izvrsno napisane priče i proze.

1. Papir sa vodenim znakom - Goran Petrović

Najbolji domaći roman koji je svetlost dana ugledao u 2022. godini je osvojio nagradu "Beogradski pobednik". Žiri je imao izuzetne kritike, nesumnjivo, osvojiće i vas. Akademik je svoju priču izmestio u davno doba renesanse ali je i te kako povezan sa sadašnjim vremenom i tokovima.

2. Unutrašnje more - Danica Vukićević

Knjiga koja se okitila "NIN" nagradom je jedna od onih koje se nose sa sobom i čitaju iznova. Pogled na život iz ženske perspektive, začinjen svakodnevnim sitnicama, fokusiran na teme o kojima se uvek priča. Delo stvoreno u formi proze, jednostavno, pitko - obavezno za čitanje.

3. Vidiš li da ne vidim - Emir Kusturica

Gospodin Kusturica koju god umetnost da dotakne, pretvori je u remek-delo. I roman i esej. I lagano poput pera i teško kao crna zemlja. O piscu Handkeu i samom Emiru, o sudaru njihovih razlika na putu do istog cilja. Naravno, ništa bez reke Drine. Nikako bez slojevitog vrhunskog uživanja od početka do kraja štiva.

4. Srpski srednjevekovni grbovi - Nikola Giljen

Vreme je da obogatite kućnu biblioteku jednom ali vrednom literaturom. Istorija Srbije predstavljena na autentičan način kroz grbove iz stalne postavke Vojnog muzeja. Motivi, simboli zemlje od davnog, drevnog doba pa sve do aktuelne heraldičke mode. Opisani na kvalitetan i vrlo poučan način.

5. Psihijatri, psiholozi i drugi bolesnici - Rodrigo Munjos Avia

Na talasima života čovek se često zapita: "Ko je ovde lud, ja ili ceo svet?". Baš o tome se piše na stranicama ovog pre svega komičnog romana. Porodica kao stub, ljubav i more problema koji se glavnom junaku pojavljuju onog trenutka kada se obrati stručnjacima za glavu. Biće smešno, realno, nekad i tužno i svakako, nužno da pročitate životnu priču jednog Španca.