Како бити фит у Београду

Упуство за читање: није за оне, рођене са здравим навикама

Понедељак 19. авг 2019.

cover image

У главном граду Србије је веома тешко изгледати здраво и затегнуто. Спектакуларна гастрономија је први разлог. Други, трећи и сваки следећи иду у прилог тези да на поднебљу где се лепо једе и баш добро ужива је немогуће инсистирати на законима фитнеса. Ипак, има наде за љубитеље београдског начина живота.

Свако ко је уплатио месечну чланарину у фитнес центрима не би ли себе натерао да крене са вежбањем је само бацио новац. Још горе су прошли они које је амбиција повукла да капаришу три месеца вежбања у теретани. Најчешће су стигли до улице у којој се иста налази и ту се завршила фаза под паролом "у здравом телу, здрав дух". Или обрнуто. Свеједно. Резултат је исти. Нема га.

Вежбање у Београду је веровали или не, доступно на сваком кораку и то потпуно бесплатно. Неколико предлога стиже. Облачите тренерку и патике.


Ако желите да порадите на килажи, најлакше је да заборавите на свој аутомобил. Шетња до посла, уколико не радите далеко је идеална. Осим што ћете уштедети на гориву, учинићете много за своје здравље. У случају да вам је за свакодневно кретање неопходан превоз, изађите коју станицу раније. Стари рецепт увек пали.

Теретане на отвореном красе буквално сваки крај града. Да не остану само украс под отвореним небом, дођите и уверите се колико је лако подићи пулс и активирати мишиће. Неписано правило каже да никад нема гужве. Нећете чекати у реду за справу као у популарним теретанама и још важније, бићете на свежем ваздуху. Након лаганог тренинга је апсолутно легитимно да продужите на пиће. Али само једно.

Загарантована активност вас очекује у уређеним зеленим зонама. Паркови у Београду су пажљиво креирана места за спорт, рекреацију и опуштање. Када имате свој омиљени парк, нико вам није потребан. У случају да још увек нисте одабрали своју зелену оазу, сада је тренутак. Имате довољно времена док не крену кише и снегови да се навучете на рекреативно спортско залагање. Срећно.

Бицикл, ролери и све на точкове је још једноставнија опција за вежбање. Брже него пешке, а може бити и забавније. Посебно ако на својој траси упознате занимљиве људе.