Kako biti fit u Beogradu

Upustvo za čitanje: nije za one, rođene sa zdravim navikama

Ponedeljak 19. avg 2019.

cover image

U glavnom gradu Srbije je veoma teško izgledati zdravo i zategnuto. Spektakularna gastronomija je prvi razlog. Drugi, treći i svaki sledeći idu u prilog tezi da na podneblju gde se lepo jede i baš dobro uživa je nemoguće insistirati na zakonima fitnesa. Ipak, ima nade za ljubitelje beogradskog načina života.

Svako ko je uplatio mesečnu članarinu u fitnes centrima ne bi li sebe naterao da krene sa vežbanjem je samo bacio novac. Još gore su prošli oni koje je ambicija povukla da kaparišu tri meseca vežbanja u teretani. Najčešće su stigli do ulice u kojoj se ista nalazi i tu se završila faza pod parolom "u zdravom telu, zdrav duh". Ili obrnuto. Svejedno. Rezultat je isti. Nema ga.

Vežbanje u Beogradu je verovali ili ne, dostupno na svakom koraku i to potpuno besplatno. Nekoliko predloga stiže. Oblačite trenerku i patike.


Ako želite da poradite na kilaži, najlakše je da zaboravite na svoj automobil. Šetnja do posla, ukoliko ne radite daleko je idealna. Osim što ćete uštedeti na gorivu, učinićete mnogo za svoje zdravlje. U slučaju da vam je za svakodnevno kretanje neophodan prevoz, izađite koju stanicu ranije. Stari recept uvek pali.

Teretane na otvorenom krase bukvalno svaki kraj grada. Da ne ostanu samo ukras pod otvorenim nebom, dođite i uverite se koliko je lako podići puls i aktivirati mišiće. Nepisano pravilo kaže da nikad nema gužve. Nećete čekati u redu za spravu kao u popularnim teretanama i još važnije, bićete na svežem vazduhu. Nakon laganog treninga je apsolutno legitimno da produžite na piće. Ali samo jedno.

Zagarantovana aktivnost vas očekuje u uređenim zelenim zonama. Parkovi u Beogradu su pažljivo kreirana mesta za sport, rekreaciju i opuštanje. Kada imate svoj omiljeni park, niko vam nije potreban. U slučaju da još uvek niste odabrali svoju zelenu oazu, sada je trenutak. Imate dovoljno vremena dok ne krenu kiše i snegovi da se navučete na rekreativno sportsko zalaganje. Srećno.

Bicikl, roleri i sve na točkove je još jednostavnija opcija za vežbanje. Brže nego peške, a može biti i zabavnije. Posebno ako na svojoj trasi upoznate zanimljive ljude.