Актуелне изложбе

Музеји у Београду имају одличан репертоар који важи само до краја јуна. Без одлагања, упутите се на одличне поставке

Субота 22. јун 2019.

cover image

Увек добар избор. Музеј савремене уметности је место одржавања изложбе "У додиру са". Реч је о 12 радова студената вајарства са Факултета ликовних уметности у Београду. Посебност лежи у пратећој интерпретацији намењеној слабовидим и слепим особама. Поставка је обогаћена различитим формама и материјалима са циљем да се избришу сва ограничења. Уз кустоскиње Катарину Крстић и Сенку Ристивојевић, читав концепт добија још квалитетнији смисао. Након што удахнете дозу уметности, искористите идеално време и продужите до кеја на порцију свежег ваздуха.

Салон Музеја савремене уметности је дестинација на којој до 1. јула борави посебна прича. 100% женска! Изложба "Женске приче" је резултат седам младих уметница које је окупила ауторка мр Мишела Блануша, а која представља њихове ставове и размишљања из најинтимнијих дубина и свакодневних ситуација. Горана Бачевац, Светлана Булатовић, Сања Ћопић, Андреа Драмићанин, Надежда Кирћански, Тијана Раденковић и Јелена Пантелић су фокусиране на стваралаштво. Без феминистичких боја. Без нереалних идеја. Чист таленат и женска енергија. Савршено.

Са људи на дела. Човек, када је креативан, ствара чуда. Од различитих материјала. У Музеју примењене уметности је фокус на гостујућу изложбу уметничког стакла. Под називом "Glassmovement", аутор из Словачке Лубомир Ферко је окупио више од 30 уметника-учесника са ентузијазмом да се београдској публици приближи словачки уметнички сензибилитет. Ретроспектива дуге историје обраде стакла у овој земљи је подељена у неколико фаза и свака је изузетно атрактивна.


Манифестација плус: Афро фестивал 2019. Наравно, у Музеју афричке уметности. Од 28. до 30. јуна ће бити одржан догађај са традицијом која датира од 1997. Земља гост је Арапска Република Египат. Специфична промоција културе и обичаја далеке Африке обухвата изложбе, концерте, дебате, предавања, филмске пројекције, различите радионице и јавна вођења. Након посете овог фестивала имаћете осећај да је читава Африка стигла у град.