Шта једу вегани

Месо стоп. Дуготрајна термичка прерада никако. Блиски са вегетеријанцима али нису исти. Веганизам суверено влада целим градом

Петак 17. мај 2019.

cover image

Вегани су људи са најширим осмехом након што им се постави питање: "Чиме се храниш када не једеш месо?". Веганска исхрана је бескрајно разноврсна. Било јој је потребно време да се одомаћи на меридијанима Београда. Посматрано из садашњег времена, веганство је освојило многе. Из много разлога.

Веганима почетницима је неопходна пракса да уђу у штос. Заблуда је да је то некаква недокучива филозофија. Далеко је лакше припремити, на пример, богату салату него испржити шницлу тако да буде и сочна унутра и хрскава споља. На велику срећу, постоје адресе на којима је веганска кухиња право краљевство укуса.

Вегански ресторани у Београду су идеална места за упознавање али и вечно дружење са овим обликом прехране. И те како информисани, упућени и посебно едуковани кувари су увек расположени да од једноставних намирница укроје специјалитет за памћење. Ресторани за вегане су хронично у гужви. Слободна места су редак сценарио. Уколико само размишљате да ли је ова врста исхране за вас, дођите. Схватићете да јесте.

Кључна је елиминација токсина који се налазе у храни. Већина осећа тежину и потребу за спавањем након оброка. Вегани не. Они су након своје порције здравља расположени и пуни енергије. Добро је знати да веганска исхрана није фокусирана само на начин припреме. Једнаку пажњу поклања и пореклу намирница. Инсистира се на органским сировинама. Домаћи производи, без хемијских третмана, набављени из прве руке од сељака на пијацама су must have. Београдски ресторани и пољопривредна газдинства из целе Србије су увелико у пријатељским односима са високим пословним циљевима. Да сваки човек, свакога дана, све више ради на себи и храни се најздравије могуће.


Веганска кухиња је идеалан вид исхране за оне који желе да живе здравије и дуже. Искључује индустријски прерађену храну, главног кривца за добијање многих болести. Поврће, воће, хладно цеђена уља, житарице и махунарке су њена база. Она је тотални опозит традиционалном српском гурманлуку. Није дозвољено ништа животињског порекла. 100% вегани не користе чак ни козметичке производе који су тестирани на животињама.

Научници су доказали да веганизам има лековита дејства за човека. Ко се определи за сирови живот, нема симптоме алергија, вишак килограма, повишен притисак, холестерол, шећер у крви. Консултације са доктором су неопходне пре преласка на овај режим исхране. Никако на своју руку.