Šta jedu vegani

Meso stop. Dugotrajna termička prerada nikako. Bliski sa vegeterijancima ali nisu isti. Veganizam suvereno vlada celim gradom

Petak 17. maj 2019.

cover image

Vegani su ljudi sa najširim osmehom nakon što im se postavi pitanje: "Čime se hraniš kada ne jedeš meso?". Veganska ishrana je beskrajno raznovrsna. Bilo joj je potrebno vreme da se odomaći na meridijanima Beograda. Posmatrano iz sadašnjeg vremena, veganstvo je osvojilo mnoge. Iz mnogo razloga.

Veganima početnicima je neophodna praksa da uđu u štos. Zabluda je da je to nekakva nedokučiva filozofija. Daleko je lakše pripremiti, na primer, bogatu salatu nego ispržiti šniclu tako da bude i sočna unutra i hrskava spolja. Na veliku sreću, postoje adrese na kojima je veganska kuhinja pravo kraljevstvo ukusa.

Veganski restorani u Beogradu su idealna mesta za upoznavanje ali i večno druženje sa ovim oblikom prehrane. I te kako informisani, upućeni i posebno edukovani kuvari su uvek raspoloženi da od jednostavnih namirnica ukroje specijalitet za pamćenje. Restorani za vegane su hronično u gužvi. Slobodna mesta su redak scenario. Ukoliko samo razmišljate da li je ova vrsta ishrane za vas, dođite. Shvatićete da jeste.

Ključna je eliminacija toksina koji se nalaze u hrani. Većina oseća težinu i potrebu za spavanjem nakon obroka. Vegani ne. Oni su nakon svoje porcije zdravlja raspoloženi i puni energije. Dobro je znati da veganska ishrana nije fokusirana samo na način pripreme. Jednaku pažnju poklanja i poreklu namirnica. Insistira se na organskim sirovinama. Domaći proizvodi, bez hemijskih tretmana, nabavljeni iz prve ruke od seljaka na pijacama su must have. Beogradski restorani i poljoprivredna gazdinstva iz cele Srbije su uveliko u prijateljskim odnosima sa visokim poslovnim ciljevima. Da svaki čovek, svakoga dana, sve više radi na sebi i hrani se najzdravije moguće.


Veganska kuhinja je idealan vid ishrane za one koji žele da žive zdravije i duže. Isključuje industrijski prerađenu hranu, glavnog krivca za dobijanje mnogih bolesti. Povrće, voće, hladno ceđena ulja, žitarice i mahunarke su njena baza. Ona je totalni opozit tradicionalnom srpskom gurmanluku. Nije dozvoljeno ništa životinjskog porekla. 100% vegani ne koriste čak ni kozmetičke proizvode koji su testirani na životinjama.

Naučnici su dokazali da veganizam ima lekovita dejstva za čoveka. Ko se opredeli za sirovi život, nema simptome alergija, višak kilograma, povišen pritisak, holesterol, šećer u krvi. Konsultacije sa doktorom su neophodne pre prelaska na ovaj režim ishrane. Nikako na svoju ruku.