Пролећни колачи

Слатко, слађе, ма најслађе пролеће у Београду икада

Петак 29. мар 2019.

Ко је био мудар, на време се бавио тешким чоколадним причама током зиме. Дошао је крај заслађивању без гриже савести. То не значи да је у току рестрикција шећера. Напротив. У складу са новим годишњим добом се мењају правила слатке игре.

Пролеће 2019 је стигло, а ускоро ће и лето. Рачуна се сваки слатки залогај. Ипак, одолети посластицама је немогуће. Нема ни потребе. Прво пролећно сунце и није неки партнер за "злочин" звани чоколадни тарт али је прави саборац за лагани чоколадни мус или сличан десерт. Укус је још лепши ако се заузме најбоље место у омиљеној башти.

Домаћа штрудла са маком осим што је лековита је идеална за подизање расположења. Слатка таман колико је потребно. Уколико није ваш фаворит, завирите у посластичарнице у Београду и пронађите ванилице. О да, једна од успомена из бакине кухиње и даље постоји. И даље је савршено друштво уз домаћу кафу.

Ако једна ласта не чини пролеће, онда један колач није грех. Посластица због које се вреди презнојити у дугој шетњи или теретани како би се неутралисао ефекат шећера је госпођица кремпита. Одувек славна, популарна, за њу се увек тражи тањир више. Спој кремастог и хрскавог, млечног и воћног. Главна осумњичена за бројне широке осмехе по граду.


Чизкејк воле сви. Поготово сада када слаткиши нису добродошли на листу исхране. Једина мана је што не зна баш свако да га направи. Истински сладокусци тачно знају где се једе добро издање светског бестселера међу десертима. Нису они наивни. Знају да се засладе, а да не претерају са калоријама.

Ко жели да заблиста на плажи, под хитно нека се окрене веганским слаткишима. Заблуда је да нису слатки. И те како јесу. Међу састојцима нема белог шећера, а замена за исти су квалитетне алтернативе из природе. Тренутно су топ представници модерне београдске гастро понуде, а комбинације укуса су бескрајне. Хајде, кажите велико да здрављу и препустите се веганским тортама.