Prolećni kolači

Slatko, slađe, ma najslađe proleće u Beogradu ikada

Petak 29. mar 2019.

Ko je bio mudar, na vreme se bavio teškim čokoladnim pričama tokom zime. Došao je kraj zaslađivanju bez griže savesti. To ne znači da je u toku restrikcija šećera. Naprotiv. U skladu sa novim godišnjim dobom se menjaju pravila slatke igre.

Proleće 2019 je stiglo, a uskoro će i leto. Računa se svaki slatki zalogaj. Ipak, odoleti poslasticama je nemoguće. Nema ni potrebe. Prvo prolećno sunce i nije neki partner za "zločin" zvani čokoladni tart ali je pravi saborac za lagani čokoladni mus ili sličan desert. Ukus je još lepši ako se zauzme najbolje mesto u omiljenoj bašti.

Domaća štrudla sa makom osim što je lekovita je idealna za podizanje raspoloženja. Slatka taman koliko je potrebno. Ukoliko nije vaš favorit, zavirite u poslastičarnice u Beogradu i pronađite vanilice. O da, jedna od uspomena iz bakine kuhinje i dalje postoji. I dalje je savršeno društvo uz domaću kafu.

Ako jedna lasta ne čini proleće, onda jedan kolač nije greh. Poslastica zbog koje se vredi preznojiti u dugoj šetnji ili teretani kako bi se neutralisao efekat šećera je gospođica krempita. Oduvek slavna, popularna, za nju se uvek traži tanjir više. Spoj kremastog i hrskavog, mlečnog i voćnog. Glavna osumnjičena za brojne široke osmehe po gradu.


Čizkejk vole svi. Pogotovo sada kada slatkiši nisu dobrodošli na listu ishrane. Jedina mana je što ne zna baš svako da ga napravi. Istinski sladokusci tačno znaju gde se jede dobro izdanje svetskog bestselera među desertima. Nisu oni naivni. Znaju da se zaslade, a da ne preteraju sa kalorijama.

Ko želi da zablista na plaži, pod hitno neka se okrene veganskim slatkišima. Zabluda je da nisu slatki. I te kako jesu. Među sastojcima nema belog šećera, a zamena za isti su kvalitetne alternative iz prirode. Trenutno su top predstavnici moderne beogradske gastro ponude, a kombinacije ukusa su beskrajne. Hajde, kažite veliko da zdravlju i prepustite se veganskim tortama.