Књиге које ћете читати овог пролећа

Свечано отварање сезоне читања у парковима, на станицама и свим отвореним просторима

Недеља 17. мар 2019.

cover image

Свесно или не али пролећни лептирићи преузимају Хамлетову дилему "бити или не бити". Код свакога диктирају расположење и наредне кораке. Само се у ово годишње доба толико гледа у небо и апликације не би ли се открила тачна информација да ли ће киша пасти неки други дан или ће иста обрисати актуелне планове једнако лако као и градску прашину са кола. Много тога није сигурно у пролеће. Једно јесте. Пардон, три ствари јесу. Ово су топ 3 књиге за пролеће 2019.

1. Изузетне жене Србије: XX-XXI век - Неда Тодоровић и Радмила Станковић

Док су успомене на Дан жена свеже, ово је идеалан тренутак да се подсетите жена које су одиграле кључне улоге током сто година у Србији. Свака дама која је урадила много за српску културу и уметност је пронашла своје место између ових корица. Књига која би требало да заузме посебно место у свачијој кућној библиотеци.

2. 21 лекција за 21. век - Јувал Ноа Харари

Ово је хипер ера. У сваком смислу. Много битних и још више небитних информација протиче сваког дана. Никада богатије тржиште, а новац је најцењенија роба. Све се мора. Одмах. И све мора да буде нај. Најбоља кола, најбоља теретана, најбоља породица. Измишља се време за све и свашта али никако да се нађе времена за самог себе. Е, па ово је књига која враћа смисао живота у епицентар. Ново дело провереног аутора је похвалио чак и Бил Гејтс. Дакле, имаћете одлично друштво у својој торби овог пролећа.

3. Queen - да ли је ово прави живот? - Марк Блејк

Чини се да легендарном бенду време не може ништа. Фреди Меркјури је био и остао неисцрпна тема. Много више митова него истине јер - један је Фреди. У сваком смислу. Планету је напустио 1991. и заједно са њим је престала и Queen прича. Две пуне деценије и кусур, публика није пронашла нови омиљени бенд. Напротив.

"Боемска рапсодија" је прво освојила награду за најбољи филм на филмској фешти званој "Златни глобус 2019", а онда је Рами Малек, глумац који у филму игра Фредија Меркјуриа освојио Оскара за најбољег мушког глумца. Новинар Марк Блејк је написао неиспричано о јединственим рокерима. Нешто што до сада није било познато. Поштоваоци Queen животне филозофије, обожаваћете ово штиво. Новинарски лагано написано, а богато дочарава све оно о чему ни Фреди ни други чланови нису желели превише да причају.