Knjige koje ćete čitati ovog proleća

Svečano otvaranje sezone čitanja u parkovima, na stanicama i svim otvorenim prostorima

Nedelja 17. mar 2019.

cover image

Svesno ili ne ali prolećni leptirići preuzimaju Hamletovu dilemu "biti ili ne biti". Kod svakoga diktiraju raspoloženje i naredne korake. Samo se u ovo godišnje doba toliko gleda u nebo i aplikacije ne bi li se otkrila tačna informacija da li će kiša pasti neki drugi dan ili će ista obrisati aktuelne planove jednako lako kao i gradsku prašinu sa kola. Mnogo toga nije sigurno u proleće. Jedno jeste. Pardon, tri stvari jesu. Ovo su top 3 knjige za proleće 2019.

1. Izuzetne žene Srbije: XX-XXI vek - Neda Todorović i Radmila Stanković

Dok su uspomene na Dan žena sveže, ovo je idealan trenutak da se podsetite žena koje su odigrale ključne uloge tokom sto godina u Srbiji. Svaka dama koja je uradila mnogo za srpsku kulturu i umetnost je pronašla svoje mesto između ovih korica. Knjiga koja bi trebalo da zauzme posebno mesto u svačijoj kućnoj biblioteci.

2. 21 lekcija za 21. vek - Juval Noa Harari

Ovo je hiper era. U svakom smislu. Mnogo bitnih i još više nebitnih informacija protiče svakog dana. Nikada bogatije tržište, a novac je najcenjenija roba. Sve se mora. Odmah. I sve mora da bude naj. Najbolja kola, najbolja teretana, najbolja porodica. Izmišlja se vreme za sve i svašta ali nikako da se nađe vremena za samog sebe. E, pa ovo je knjiga koja vraća smisao života u epicentar. Novo delo proverenog autora je pohvalio čak i Bil Gejts. Dakle, imaćete odlično društvo u svojoj torbi ovog proleća.

3. Queen - da li je ovo pravi život? - Mark Blejk

Čini se da legendarnom bendu vreme ne može ništa. Fredi Merkjuri je bio i ostao neiscrpna tema. Mnogo više mitova nego istine jer - jedan je Fredi. U svakom smislu. Planetu je napustio 1991. i zajedno sa njim je prestala i Queen priča. Dve pune decenije i kusur, publika nije pronašla novi omiljeni bend. Naprotiv.

"Boemska rapsodija" je prvo osvojila nagradu za najbolji film na filmskoj fešti zvanoj "Zlatni globus 2019", a onda je Rami Malek, glumac koji u filmu igra Fredija Merkjuria osvojio Oskara za najboljeg muškog glumca. Novinar Mark Blejk je napisao neispričano o jedinstvenim rokerima. Nešto što do sada nije bilo poznato. Poštovaoci Queen životne filozofije, obožavaćete ovo štivo. Novinarski lagano napisano, a bogato dočarava sve ono o čemu ni Fredi ni drugi članovi nisu želeli previše da pričaju.