Актуелне изложбе

Историјске, уметничке, атрактивне - поставке су спремне за вас

Субота 30. мар 2019.

cover image

Изложба "Бернинијева школа и римски барок" је на програму Народног музеја до 26. маја. Префињена, ексклузивна поставка се састоји од 55 ремек-дела из палате "Киђи у Аричи" лоциране близу Рима. Барокна уметност у пуном сјају ће представити неке од најзначајнијих уметника ове епохе. Радови које потписују Ђовани Лоренцо Бернини али и Пјетро да Кортона, Боргоњоне, Салватор Роза и многи други су сачували вредне успомене на живот у некадашњем, барокном Риму.

Четири аутора су креатори импресивне хронолошке изложбе "Дан вредан века - 1. децембар 1918". Веселинка Кастратовић Ристић, Марија Васиљевић, Радован Цукић и Зоран Бајин су уз помоћ више од 50 институција из Србије и бивших југословенских земаља као и колекционара прикупили изложбени материјал који презентује историју некадашње републике. Фотографије, скулптуре, лични предмети, оружје, одликовања, плакати и бројни документи најбоље сведоче како је настала Југославија. Изложба ће бити постављена све до 28. априла у Палати Србија.


Привлачно попут културно-уметничких институција, није музеј али је једнако атрактивно. Могуће и више. Тура "Приближимо институције грађанима" отвара врата државних инситуција у којима се доносе најважније одлуке, а организује се сваке прве суботе у месецу.

Народна скупштина и седиште председника Републике Србије, Нови двор, односно зграда Председништва су импресивне грађевине у којима је рад напоран али је туристичка визита одлична. Јединствена прилика да уживо доживите атмосферу у ентеријерима који заиста одузимају дах. Искористите два сата, колико траје тура да упознате свечане просторије, салоне, уметничка дела, поклоне највиших државника и све што ове две зграде пажљиво чувају.