Aktuelne izložbe

Istorijske, umetničke, atraktivne - postavke su spremne za vas

Subota 30. mar 2019.

cover image

Izložba "Berninijeva škola i rimski barok" je na programu Narodnog muzeja do 26. maja. Prefinjena, ekskluzivna postavka se sastoji od 55 remek-dela iz palate "Kiđi u Ariči" locirane blizu Rima. Barokna umetnost u punom sjaju će predstaviti neke od najznačajnijih umetnika ove epohe. Radovi koje potpisuju Đovani Lorenco Bernini ali i Pjetro da Kortona, Borgonjone, Salvator Roza i mnogi drugi su sačuvali vredne uspomene na život u nekadašnjem, baroknom Rimu.

Četiri autora su kreatori impresivne hronološke izložbe "Dan vredan veka - 1. decembar 1918". Veselinka Kastratović Ristić, Marija Vasiljević, Radovan Cukić i Zoran Bajin su uz pomoć više od 50 institucija iz Srbije i bivših jugoslovenskih zemalja kao i kolekcionara prikupili izložbeni materijal koji prezentuje istoriju nekadašnje republike. Fotografije, skulpture, lični predmeti, oružje, odlikovanja, plakati i brojni dokumenti najbolje svedoče kako je nastala Jugoslavija. Izložba će biti postavljena sve do 28. aprila u Palati Srbija.


Privlačno poput kulturno-umetničkih institucija, nije muzej ali je jednako atraktivno. Moguće i više. Tura "Približimo institucije građanima" otvara vrata državnih insitucija u kojima se donose najvažnije odluke, a organizuje se svake prve subote u mesecu.

Narodna skupština i sedište predsednika Republike Srbije, Novi dvor, odnosno zgrada Predsedništva su impresivne građevine u kojima je rad naporan ali je turistička vizita odlična. Jedinstvena prilika da uživo doživite atmosferu u enterijerima koji zaista oduzimaju dah. Iskoristite dva sata, koliko traje tura da upoznate svečane prostorije, salone, umetnička dela, poklone najviših državnika i sve što ove dve zgrade pažljivo čuvaju.