Дан у Београду: упознајте српску традицију

Читав викенд у знаку српских обичаја, хране и музике

Четвртак 20. сеп 2018.

cover image

Уколико вас занима чиме се некада бавио народ у Србији, Етнографски музеј је право место за упознавање историје. У четвртак, 20. септембра у 20:00 се отвара изложба "То смо ми - народна занимања у Србији, Назрни па се врни" коју су приредили аутори Душица Живковић, Милош Матић, Јелена Тешић и Марко Стојановић. Истог датума се обележава и Дан Етнографског музеја. Два добра разлога да прошетате до центра града и сазнате шта су Срби некада радили.

Након много тежих послова него ових данашњих, обичаји су налагали да се свако опорави од рада уз богату гозбу. А како се традиционално гостило у Србији, сазнаћете на манифестацији "Фестивал српске трпезе". У суботу, 22. септембра од 11:00 до 21:00 на Београдској тврђави се организује дебитантски гастрономски, културно-уметнички и едукативни догађај. Веома садржајан програм ће представити излагаче српских специјалитета, какво се посуђе некада користило у средњевековном периоду и како је изледала монашка трпеза. Посетиоци ће кроз дружење са произвођачима сазнати све о славском колачу, погачама, али и меду, вину и ракији. Уз аутентичну српску музику и фолклор, искусни кувари ће представити укусе из свих крајева Србије. Такође, имаћете јединствену прилику да видите поставку српске свадбе у средњем веку.


Истог дана, 22. септембра од 20:00, ансамбл Коло ће одржати концерт у Центру за културу "Влада Дивљан". Светски познати ансамбл који целом свету представља народне игре и песме из Србије ове године обележава значајан јубилеј - 70 година постојања. Не постоји место на планети на коме нису показали најбоље из Србије. У биографију су уписали преко пет хиљада концерата. Љубав према својој земљи и неговање традиције на свим меридијанима је оно што Коло ради деценијама. Одложите друге планове за суботу ноћ. Дођите, гледајте, играјте и упознајте Србију да бисте је још више волели.