Топ храна за лето

Шта јести када досаде малине, брескве, трешње и сезонско поврће

Петак 22. јун 2018.

cover image

Лето 2018. у Београду је коначно стигло. Дужи дани и топлије ноћи су идеални за дружења изван добро позната четири зида, одлазак на бројна градска дешавања или активности на отвореном. Сада је доба године које доноси право уживање на које се дуго чекало. Храна је често повод за састанак, а многима је време за ручак омиљен део дана. Трендови у исхрани који ће обележити летњу сезону су стигли у град.

Ресторани и барови у Београду помно прате иновације са светске гастрономске сцене и представљају их у одличном издању. Оно што се ретко проналази у глобалном кулинарству, а у престоници Србије је веома заступљено су органски производи од домаћих произвођача. Ресторани који директно са фарми купују најздравије сировине гарантују квалитет али и оригиналност. Лети се једе чешће али мање, а најбоље што можете да урадите за себе је да се храните здраво.

Авокадо "лудница" се наставља и ове сезоне. Популарно тропско воће је доступно на сваком кораку, у свакој форми. Свеж, као сок или намаз, прилог уз месо - има га свугде. Ко воли да истражује укусе, ево предлога. Љубитељи белог меса могу да освеже навике са пилетином у сосу од ананаса. Уз овај специјалитет недостају само сомбреро и море да све буде савршено.


Вегански начин исхране и даље влада. Обзиром да се овај концепт базира на конзумирању сирових намирница, сада му је право време. Ако се редовно снабдевате на пијацама у Београду, немате проблем са избором свежег воћа и поврћа. Осим што ћете вероватно купити и оно што нисте планирали, осетићете чари ценкања и трговине без рока трајања. Нема уштогљених продаваца али зато има вредних људи који цене сваког купца. Одличан начин да се вратите у ретро Београд.

Српска кухиња. За познате укусе са домаћег терена свако годишње доба је идеално. Препоручујемо да не претерујете са количинама. Колико је лако дати овакав савет, још лакше је не усвојити га. Лето је као створено за лесковачку мућалицу. Свежа паприка даје посебну арому месу. Свеже љуте папричице су одличан савезник али само за оне којима љутог никад није доста.

Бургери. Апсолутни владари београдске гастро сцене. Креативни кувари их припремају тако да вам после првог залогаја постају омиљено јело. Тамо где је гужва, значи да се праве од чистог меса. Места у којима је гладан гост најважнији воде рачуна о сваком детаљу. Лепиње се праве на лицу места, а прилози су резултат озбиљног истраживачког рада.

Италијански специјалитети. Пице, пасте, салате са месом и све што репрезентује Италију једнако као и висока мода и Алфа Ромео су у тренду. Лагане верзије подразумевају мање меса и теста, а много више свежих намирница. Buon appetito!