Top hrana za leto

Šta jesti kada dosade maline, breskve, trešnje i sezonsko povrće

Petak 22. jun 2018.

cover image

Leto 2018. u Beogradu je konačno stiglo. Duži dani i toplije noći su idealni za druženja izvan dobro poznata četiri zida, odlazak na brojna gradska dešavanja ili aktivnosti na otvorenom. Sada je doba godine koje donosi pravo uživanje na koje se dugo čekalo. Hrana je često povod za sastanak, a mnogima je vreme za ručak omiljen deo dana. Trendovi u ishrani koji će obeležiti letnju sezonu su stigli u grad.

Restorani i barovi u Beogradu pomno prate inovacije sa svetske gastronomske scene i predstavljaju ih u odličnom izdanju. Ono što se retko pronalazi u globalnom kulinarstvu, a u prestonici Srbije je veoma zastupljeno su organski proizvodi od domaćih proizvođača. Restorani koji direktno sa farmi kupuju najzdravije sirovine garantuju kvalitet ali i originalnost. Leti se jede češće ali manje, a najbolje što možete da uradite za sebe je da se hranite zdravo.

Avokado "ludnica" se nastavlja i ove sezone. Popularno tropsko voće je dostupno na svakom koraku, u svakoj formi. Svež, kao sok ili namaz, prilog uz meso - ima ga svugde. Ko voli da istražuje ukuse, evo predloga. Ljubitelji belog mesa mogu da osveže navike sa piletinom u sosu od ananasa. Uz ovaj specijalitet nedostaju samo sombrero i more da sve bude savršeno.


Veganski način ishrane i dalje vlada. Obzirom da se ovaj koncept bazira na konzumiranju sirovih namirnica, sada mu je pravo vreme. Ako se redovno snabdevate na pijacama u Beogradu, nemate problem sa izborom svežeg voća i povrća. Osim što ćete verovatno kupiti i ono što niste planirali, osetićete čari cenkanja i trgovine bez roka trajanja. Nema uštogljenih prodavaca ali zato ima vrednih ljudi koji cene svakog kupca. Odličan način da se vratite u retro Beograd.

Srpska kuhinja. Za poznate ukuse sa domaćeg terena svako godišnje doba je idealno. Preporučujemo da ne preterujete sa količinama. Koliko je lako dati ovakav savet, još lakše je ne usvojiti ga. Leto je kao stvoreno za leskovačku mućalicu. Sveža paprika daje posebnu aromu mesu. Sveže ljute papričice su odličan saveznik ali samo za one kojima ljutog nikad nije dosta.

Burgeri. Apsolutni vladari beogradske gastro scene. Kreativni kuvari ih pripremaju tako da vam posle prvog zalogaja postaju omiljeno jelo. Tamo gde je gužva, znači da se prave od čistog mesa. Mesta u kojima je gladan gost najvažniji vode računa o svakom detalju. Lepinje se prave na licu mesta, a prilozi su rezultat ozbiljnog istraživačkog rada.

Italijanski specijaliteti. Pice, paste, salate sa mesom i sve što reprezentuje Italiju jednako kao i visoka moda i Alfa Romeo su u trendu. Lagane verzije podrazumevaju manje mesa i testa, a mnogo više svežih namirnica. Buon appetito!