Приђи ближе

Изложбе су на сваком кораку

Четвртак 08. феб 2018.

cover image

Фрида Кало кроз цитате и илустрације делова њене познате биографије је тема уметничког опуса младе шпанске уметнице Марије Хесе. Свечано отварање ове интересантне и атрактивне изложбе је 9. фебруара у 19:00 у Галерији Института Сервантес. На изложби ће се наћи тридесет илустрација рађеним у техникама као што су гваш, акварел и туш на графичком папиру.


Цитирање познатих и мање познатих слика Фриде Кало на популаран и млађој генерацији ближи начин, отвориће пут ка оригиналној уметности и животној причи мексичке уметнице несвакидашњег талента и занимљиве биографије. Марија Хесе је позната по илустрацијама књига, а њене илустрације публици су познате по књизи "Фрида Кало. Једна биографија" која је представљена на 62. Међународном београдском сајму књига. Изложба је отворена до 8. априла.


У паузи спремања испита, суденти али и верни посетиоци Народне библиотеке Србије ће, у склопу обележавања Националног дана без дувана моћи да погледају ретроспективну изложбу плаката студената уметничких факултета. Под називом "Све за здравље, здравље је све", у организацији Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", на изложби се налазе награђени радови на ликовним конкурсима у периоду од 2012. до 2016.године. Циљ изложбе је подизање свести о сопственом и здрављу нације која је све више изложена дуванском диму и штетности која из тог произилази као и указивање на факторе ризика по здравље. Изложба је отворена у Атријуму Народне библиотеке Србије до 14. фебруара 2018.

Салон Музеја савремене уметности Београда организује изложбу Ирене Келечевић под називом "Где је моје место". Уметница се бави истраживањем простора зграде у коју је смештен Салон Музеја у Париској 14. Стамбена зграда са изложбеном галеријом названа је "зградом уметника" и дело је архитекте Мирослава Мирка Јовановића, а спој стамбеног дела, музичког студија, сликарског атељеа и излагачког простора за уметника друге половине 20. века, инспирација су ове уметнице да на прикаже своју Site-specific интервенцију.


Изложба се састоји од цртежа у простору, урамљених цртежа и колажа, мизансцена од старог мобилијара и фотографија. Уметница преузима на себе да буде просторни приповедач и бави се значењским идентитетом места, симболиком. Ирена Келечевић је магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду, а од 2003. излаже у Србији и иностранству. Изложба је отворена до 19. марта 2018, а кроз поставку посетиоце води кустос Уна Поповић сваког дана од 12:00 до 20:00 сем уторком.