Priđi bliže

Izložbe su na svakom koraku

Četvrtak 08. feb 2018.

cover image

Frida Kalo kroz citate i ilustracije delova njene poznate biografije je tema umetničkog opusa mlade španske umetnice Marije Hese. Svečano otvaranje ove interesantne i atraktivne izložbe je 9. februara u 19:00 u Galeriji Instituta Servantes. Na izložbi će se naći trideset ilustracija rađenim u tehnikama kao što su gvaš, akvarel i tuš na grafičkom papiru.


Citiranje poznatih i manje poznatih slika Fride Kalo na popularan i mlađoj generaciji bliži način, otvoriće put ka originalnoj umetnosti i životnoj priči meksičke umetnice nesvakidašnjeg talenta i zanimljive biografije. Marija Hese je poznata po ilustracijama knjiga, a njene ilustracije publici su poznate po knjizi "Frida Kalo. Jedna biografija" koja je predstavljena na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Izložba je otvorena do 8. aprila.


U pauzi spremanja ispita, sudenti ali i verni posetioci Narodne biblioteke Srbije će, u sklopu obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana moći da pogledaju retrospektivnu izložbu plakata studenata umetničkih fakulteta. Pod nazivom "Sve za zdravlje, zdravlje je sve", u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", na izložbi se nalaze nagrađeni radovi na likovnim konkursima u periodu od 2012. do 2016.godine. Cilj izložbe je podizanje svesti o sopstvenom i zdravlju nacije koja je sve više izložena duvanskom dimu i štetnosti koja iz tog proizilazi kao i ukazivanje na faktore rizika po zdravlje. Izložba je otvorena u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije do 14. februara 2018.

Salon Muzeja savremene umetnosti Beograda organizuje izložbu Irene Kelečević pod nazivom "Gde je moje mesto". Umetnica se bavi istraživanjem prostora zgrade u koju je smešten Salon Muzeja u Pariskoj 14. Stambena zgrada sa izložbenom galerijom nazvana je "zgradom umetnika" i delo je arhitekte Miroslava Mirka Jovanovića, a spoj stambenog dela, muzičkog studija, slikarskog ateljea i izlagačkog prostora za umetnika druge polovine 20. veka, inspiracija su ove umetnice da na prikaže svoju Site-specific intervenciju.


Izložba se sastoji od crteža u prostoru, uramljenih crteža i kolaža, mizanscena od starog mobilijara i fotografija. Umetnica preuzima na sebe da bude prostorni pripovedač i bavi se značenjskim identitetom mesta, simbolikom. Irena Kelečević je magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a od 2003. izlaže u Srbiji i inostranstvu. Izložba je otvorena do 19. marta 2018, a kroz postavku posetioce vodi kustos Una Popović svakog dana od 12:00 do 20:00 sem utorkom.