Како се спаковати за долазак у Београд

Шта вам је стварно потребно током посете престоници која је међу топ 10 градова у Европи

Субота 06. јан 2018.

cover image

Паковање за пут је забава, а не стресан посао. Појачајте омиљену музику и активирајте рационалност. За туристички обилазак града невероватне енергије, срдачних људи, велике историје и богатог ноћног живота је потребна воља и добро друштво. Не можете спаковати читав орман и ципеларник нити су вам потребни. Што више будете имали ствари са собом, остаће вам мање времена за упознавање, истраживање и забаву.


Удобна обућа. Београд има 17 градских општина и око два милиона становника. Да бисте обишли оволики град потребна вам је равна обућа. Шетање Скадарлијом на високим потпетицама је изазов и за манекенке са модне писте. Калемегдан и друге историјско-природне лепоте су потпуно незанимљиве ако не можете да их обиђете пешке. Уосталом, овде има довољно шопинг молова и дизајнерских атељеа, можете да купите себи оно што није стало у кофер.

Доњи веш. Експерти за путовања увек пакују стари веш и мајице за спавање које на повратку бацају. Ако не планирате интимне сусрете, послушајте овај савет. Сигурно је да ћете купити неки сувенир, поклон или нову гардеробу, а ослобађањем од изношеног веша остављате простора за све.

Oсновни прибор за личну хигијену. Четкица за зубе и друге основне есенцијалне ситнице за личну хигијену морају да се нађу у пртљагу, нема потребе објашњавати зашто.

Гардероба за три дана. Без обзира колико ће трајати ваш пут, довољно вам је ствари за три дана. Две комбинације за дневне активности и једна за вечерњи излазак су сасвим довољни. Држите се правила мање је више. Док пакујете гардеробу, потрудите се да све што желите да носите буде компатибилно са остатком ствари како би једноставно миксовали. Упечатљиве дезене и материјале који захтевају пеглање оставите код куће.

Лагани џемпер. Танак огртач не заузима простор, а увек је добродошао. Лети ће значити током дугих шетњи, а зими као још један слој гардеробе да вам не буде хладно.


Јефтине наочаре за сунце. Носићете их по цео дан и безброј пута скидати и враћати на главу. Не трошите живце на то где су вам остале наочаре и шта да радите без омиљеног модела. Опустите се у Београду и не размишљајте о мање важним стварима.

Слушалице за уши. Нигде без добре музике. Пут се лакше подноси са омиљеним песмама. Барем једном се искрадите из смештајног објекта и упутите у авантуру обиласка престонице. У сопственом ритму.

Влажне марамице. Некада су спас. Мини паковање стаје у сваку торбу, а руке ће вам увек бити чисте. Девојке могу са њима брзо да скину шминку пред спавање.

Књига. Најбољи пријатељ за јутарњу кафу. Ако немате мотивацију да научите српски језик уз читање домаће литературе, понесите неку занимљиво штиво и уживајте у градским баровима док се град буди.


Ранац. Данас их носе сви и представљају тренди избор. Практичан је за пут, шетњу, трчање, шта год. Руке су вам слободне док се крећете, увек можете да се фотографишете и све вам је на једном месту.

Додатни савети

Дођите гладни. Београд је познат по врхунским гастрономским специјалитетима. Требаће вам појачан апетит да испробате све што је у понуди. Српска храна је бренд сама по себи. Ако не пробате бурек, сарму, печење, роштиљ и домаће колаче - као да нисте ни били овде.

Ракија. Симбол традиционалног гостопримства. Пиће добродошлице са којим се често дочека јутро у кафани. Срби су галанти домаћини и увредићете их ако одбијете ракију. Такође, припремите се на лагодно трошење времена након обављеног посла. Често ће вам рећи: "Да попијемо још једну па крећемо". Још једна је ретко стварно још једна ракија. Неће бити тешко пронаћи оваквог домаћина, а открићете много о српском менталитету. Одушевићете се.


Одговорно конзумирајте алкохол. Сад већ знате да је Србија земља ракије. Морате да знате да бармени из Београда освајају висока места на светским такмичењима. Спремите се за невероватне коктеле и градски шарм. У комбинацији опијају за тили час. Имајте меру.

Аксесоари за ноћни живот. Дошли сте са намером да упознате клубове. Одлично. Неки клубови инсистирају на елегантој гардероби али већина дозвољава опуштено облачење. Тешко да ћете ући у било који са белим патикама. Паметније је да имате тамну обућу. Девојке ће сигурно пожелети да оставе утисак добрим изгледом. Лакше је спаковати тамнију шминку и шљокице за лице које ће појачати ефекат опуштене комбинације него неколико хаљина само за излазак.

Сада када сте спаковани, пасош и новац у руке, закључајте врата од стана и правац Београд. Добродошли у град који никада нећете заборавити.