Kako se spakovati za dolazak u Beograd

Šta vam je stvarno potrebno tokom posete prestonici koja je među top 10 gradova u Evropi

Subota 06. jan 2018.

cover image

Pakovanje za put je zabava, a ne stresan posao. Pojačajte omiljenu muziku i aktivirajte racionalnost. Za turistički obilazak grada neverovatne energije, srdačnih ljudi, velike istorije i bogatog noćnog života je potrebna volja i dobro društvo. Ne možete spakovati čitav orman i cipelarnik niti su vam potrebni. Što više budete imali stvari sa sobom, ostaće vam manje vremena za upoznavanje, istraživanje i zabavu.


Udobna obuća. Beograd ima 17 gradskih opština i oko dva miliona stanovnika. Da biste obišli ovoliki grad potrebna vam je ravna obuća. Šetanje Skadarlijom na visokim potpeticama je izazov i za manekenke sa modne piste. Kalemegdan i druge istorijsko-prirodne lepote su potpuno nezanimljive ako ne možete da ih obiđete peške. Uostalom, ovde ima dovoljno šoping molova i dizajnerskih ateljea, možete da kupite sebi ono što nije stalo u kofer.

Donji veš. Eksperti za putovanja uvek pakuju stari veš i majice za spavanje koje na povratku bacaju. Ako ne planirate intimne susrete, poslušajte ovaj savet. Sigurno je da ćete kupiti neki suvenir, poklon ili novu garderobu, a oslobađanjem od iznošenog veša ostavljate prostora za sve.

Osnovni pribor za ličnu higijenu. Četkica za zube i druge osnovne esencijalne sitnice za ličnu higijenu moraju da se nađu u prtljagu, nema potrebe objašnjavati zašto.

Garderoba za tri dana. Bez obzira koliko će trajati vaš put, dovoljno vam je stvari za tri dana. Dve kombinacije za dnevne aktivnosti i jedna za večernji izlazak su sasvim dovoljni. Držite se pravila manje je više. Dok pakujete garderobu, potrudite se da sve što želite da nosite bude kompatibilno sa ostatkom stvari kako bi jednostavno miksovali. Upečatljive dezene i materijale koji zahtevaju peglanje ostavite kod kuće.

Lagani džemper. Tanak ogrtač ne zauzima prostor, a uvek je dobrodošao. Leti će značiti tokom dugih šetnji, a zimi kao još jedan sloj garderobe da vam ne bude hladno.


Jeftine naočare za sunce. Nosićete ih po ceo dan i bezbroj puta skidati i vraćati na glavu. Ne trošite živce na to gde su vam ostale naočare i šta da radite bez omiljenog modela. Opustite se u Beogradu i ne razmišljajte o manje važnim stvarima.

Slušalice za uši. Nigde bez dobre muzike. Put se lakše podnosi sa omiljenim pesmama. Barem jednom se iskradite iz smeštajnog objekta i uputite u avanturu obilaska prestonice. U sopstvenom ritmu.

Vlažne maramice. Nekada su spas. Mini pakovanje staje u svaku torbu, a ruke će vam uvek biti čiste. Devojke mogu sa njima brzo da skinu šminku pred spavanje.

Knjiga. Najbolji prijatelj za jutarnju kafu. Ako nemate motivaciju da naučite srpski jezik uz čitanje domaće literature, ponesite neku zanimljivo štivo i uživajte u gradskim barovima dok se grad budi.


Ranac. Danas ih nose svi i predstavljaju trendi izbor. Praktičan je za put, šetnju, trčanje, šta god. Ruke su vam slobodne dok se krećete, uvek možete da se fotografišete i sve vam je na jednom mestu.

Dodatni saveti

Dođite gladni. Beograd je poznat po vrhunskim gastronomskim specijalitetima. Trebaće vam pojačan apetit da isprobate sve što je u ponudi. Srpska hrana je brend sama po sebi. Ako ne probate burek, sarmu, pečenje, roštilj i domaće kolače - kao da niste ni bili ovde.

Rakija. Simbol tradicionalnog gostoprimstva. Piće dobrodošlice sa kojim se često dočeka jutro u kafani. Srbi su galanti domaćini i uvredićete ih ako odbijete rakiju. Takođe, pripremite se na lagodno trošenje vremena nakon obavljenog posla. Često će vam reći: "Da popijemo još jednu pa krećemo". Još jedna je retko stvarno još jedna rakija. Neće biti teško pronaći ovakvog domaćina, a otkrićete mnogo o srpskom mentalitetu. Oduševićete se.


Odgovorno konzumirajte alkohol. Sad već znate da je Srbija zemlja rakije. Morate da znate da barmeni iz Beograda osvajaju visoka mesta na svetskim takmičenjima. Spremite se za neverovatne koktele i gradski šarm. U kombinaciji opijaju za tili čas. Imajte meru.

Aksesoari za noćni život. Došli ste sa namerom da upoznate klubove. Odlično. Neki klubovi insistiraju na elegantoj garderobi ali većina dozvoljava opušteno oblačenje. Teško da ćete ući u bilo koji sa belim patikama. Pametnije je da imate tamnu obuću. Devojke će sigurno poželeti da ostave utisak dobrim izgledom. Lakše je spakovati tamniju šminku i šljokice za lice koje će pojačati efekat opuštene kombinacije nego nekoliko haljina samo za izlazak.

Sada kada ste spakovani, pasoš i novac u ruke, zaključajte vrata od stana i pravac Beograd. Dobrodošli u grad koji nikada nećete zaboraviti.