Гради се Кинески културни центар у Београду

На месту некадашње кинеске амбасаде на Новом Београду се гради мултифункционални објекат који има за циљ продубљивање културне и економске сарадње два народа

Уторак 29. авг 2017.

cover image

Изградња новог културног центра који ће бити први на Балкану и један од највећих на свету је започета 20. јула ове године, а завршетак радова и свечано отварање се очекује у фебруару 2019. године. Почетак радова су званично прогласили амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг и градоначелник Београда Синиша Мали. Пројекат вредности 45 милиона евра финансира Shandong Hi-Speed Group, а извођач радова је компанија Empiret.

Кинески председник Си Ђинпинг је током прошлогодишње посете Београду симболично поставио камен темељац за културни центар и тада су званично почеле припреме за изградњу. У међувремену је израђен пројекат и прибављене су неопходне дозволе за изградњу објекта који ће се налазити на месту некадашње кинеске амбасаде порушене 1999. године током НАТО бомбардовања, у Улици Трешњиног цвета на Новом Београду. Погледајте како ће изгледати Кинески културни центар у Београду.


Кинески културни центар ће заузимати повшрину већу од 32.300 квадратна метра, од којих се око 23.400 метара налази на надземним етажама. Сама величина објекта указује на чињеницу да није реч само о културном центру већ и мултифунционалном простору који ће садржати и пословно и апартманско крило. Прво шта се примећује је спектакуларна фасада која ће бити изграђена од алуминијумских плоча и изолационог стакла. Инспирација за овакву, вентилисану фасаду је проистекла из кинеског сликарства пејзажа у тушу. За израду фасаде која ће сигурно привлачити велики пажњу пролазника ће бити употребљени најквалитетнији материјали и савремена технологија. Уз све модерне и корисне функције, на врху центра је планирана велика кровна башта са супстратом од 80цм.

Бројни садржаји за становништво, мултимедијална сала, сале за презентације, учионице и галерије ће се налазити на нижим етажама центра. Висина објекта је 32 метра, са укупно 9 спратова и 2 подземне етаже. Планирано је да се изгради подземна гаража са 218 паркинг места и 23 паркинг места на отвореном. Према нацрту пројекта, грађевина ће заузимати око 50% површине укупне парцеле, док је остатак планиран за постављање зеленила и репрезентативне слободне површине. Пословно крило ће репрезентовати канцеларијски део за економска и привредна представништва, а апартманско крило укупног капацитета од 19 апартмана и 35 соба је намењено за смештај дипломатских делегација, запослених и гостију.