Gradi se Kineski kulturni centar u Beogradu

Na mestu nekadašnje kineske ambasade na Novom Beogradu se gradi multifunkcionalni objekat koji ima za cilj produbljivanje kulturne i ekonomske saradnje dva naroda

Utorak 29. avg 2017.

cover image

Izgradnja novog kulturnog centra koji će biti prvi na Balkanu i jedan od najvećih na svetu je započeta 20. jula ove godine, a završetak radova i svečano otvaranje se očekuje u februaru 2019. godine. Početak radova su zvanično proglasili ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Projekat vrednosti 45 miliona evra finansira Shandong Hi-Speed Group, a izvođač radova je kompanija Empiret.

Kineski predsednik Si Đinping je tokom prošlogodišnje posete Beogradu simbolično postavio kamen temeljac za kulturni centar i tada su zvanično počele pripreme za izgradnju. U međuvremenu je izrađen projekat i pribavljene su neophodne dozvole za izgradnju objekta koji će se nalaziti na mestu nekadašnje kineske ambasade porušene 1999. godine tokom NATO bombardovanja, u Ulici Trešnjinog cveta na Novom Beogradu. Pogledajte kako će izgledati Kineski kulturni centar u Beogradu.


Kineski kulturni centar će zauzimati povšrinu veću od 32.300 kvadratna metra, od kojih se oko 23.400 metara nalazi na nadzemnim etažama. Sama veličina objekta ukazuje na činjenicu da nije reč samo o kulturnom centru već i multifuncionalnom prostoru koji će sadržati i poslovno i apartmansko krilo. Prvo šta se primećuje je spektakularna fasada koja će biti izgrađena od aluminijumskih ploča i izolacionog stakla. Inspiracija za ovakvu, ventilisanu fasadu je proistekla iz kineskog slikarstva pejzaža u tušu. Za izradu fasade koja će sigurno privlačiti veliki pažnju prolaznika će biti upotrebljeni najkvalitetniji materijali i savremena tehnologija. Uz sve moderne i korisne funkcije, na vrhu centra je planirana velika krovna bašta sa supstratom od 80cm.

Brojni sadržaji za stanovništvo, multimedijalna sala, sale za prezentacije, učionice i galerije će se nalaziti na nižim etažama centra. Visina objekta je 32 metra, sa ukupno 9 spratova i 2 podzemne etaže. Planirano je da se izgradi podzemna garaža sa 218 parking mesta i 23 parking mesta na otvorenom. Prema nacrtu projekta, građevina će zauzimati oko 50% površine ukupne parcele, dok je ostatak planiran za postavljanje zelenila i reprezentativne slobodne površine. Poslovno krilo će reprezentovati kancelarijski deo za ekonomska i privredna predstavništva, a apartmansko krilo ukupnog kapaciteta od 19 apartmana i 35 soba je namenjeno za smeštaj diplomatskih delegacija, zaposlenih i gostiju.