Представа Да и ре, тело као инструмент

Понедељак у Београду ће обележити веома занимљива представа која промовише технику body percussion

Понедељак 03. јул 2017.

cover image

Фестивал БЕЛЕФ доводи у Београд Alice in WonderBand, оркестар који плеше. У понедељак, 3. јула у 21:00  у Студентском културном центру, занимљива музичка група ће наступити са представом Да и ре, тело као инструмент. Посебан музички бенд се служи гласом и техником body percussion, у којој је тело ритмички инструмент. Бенд изводи у свом аранжману хитове група Битлси, Смак, Принса, староградске и ауторске песме.


Представу која се нашла на програму БЕЛЕФ-а је омогућио Codec studio из Новог Сада. Музику изводе Ана Врбашки и Марко Дињашки у режији Вишње Обрадовић. Костимографкиња је Наташа Јовичић из студија Луткарт, за фризуре је задужен Будислав Влајков из салона Beastic studio.


Да и ре, тело као инструмент представа је имала претпремијеру на фестивалу поводом Дана града Суботице, премијеру на Фестивалу уличних свирача, на програму је у Firchie Think Tank Studio у Новом Саду и Културном центру Rex у Београду. Широј популацији су постали познати након учешћа у тамкичењу Ја имам таленат у сезони 2016/2017.

Alice in WonderBand је музичка група која постоји од 1998. године. Музика коју стварају је жанровски неодредљива и својеврсна. Body percussion је техника која привлачи публику свих узраста.


Body percussion је уметност ударања сопственог тела у циљу произвођења различитих ритмичких звукова. Користећи специфичне покрете, ова техника утиче на јачање одређених делова тела и на тај начин подстиче рефлексе, пажњу и брзину реаговања на различите импулсе из природне средине. Изузетно доприноси развоју свесности о људском телу, контроли покрета и јачању мишића али и квалитетнијој координацији и бољем балансу тела. Истраживања из психологије су доказала да body percussion побољшава концентрацију, меморију и перцепцију и има терапеутска својства јер стимулише и активира организам на психомоторном и конгитивном нивоу. Даље, оркестрација тј. стварање музике у групи је једна од сегмената које користи ова техника, доприноси развоју вештина комуникације и смањује анксиозност током комуникације и тиме подиже самопоуздање. Ову технику може свако да савлада и да научи како да искористи унутрашњи ритам, истражи звук свог тела кроз ову технику најчистијег музичког изражавања.