Predstava Da i re, telo kao instrument

Ponedeljak u Beogradu će obeležiti veoma zanimljiva predstava koja promoviše tehniku body percussion

Ponedeljak 03. jul 2017.

cover image

Festival BELEF dovodi u Beograd Alice in WonderBand, orkestar koji pleše. U ponedeljak, 3. jula u 21:00  u Studentskom kulturnom centru, zanimljiva muzička grupa će nastupiti sa predstavom Da i re, telo kao instrument. Poseban muzički bend se služi glasom i tehnikom body percussion, u kojoj je telo ritmički instrument. Bend izvodi u svom aranžmanu hitove grupa Bitlsi, Smak, Prinsa, starogradske i autorske pesme.


Predstavu koja se našla na programu BELEF-a je omogućio Codec studio iz Novog Sada. Muziku izvode Ana Vrbaški i Marko Dinjaški u režiji Višnje Obradović. Kostimografkinja je Nataša Jovičić iz studija Lutkart, za frizure je zadužen Budislav Vlajkov iz salona Beastic studio.


Da i re, telo kao instrument predstava je imala pretpremijeru na festivalu povodom Dana grada Subotice, premijeru na Festivalu uličnih svirača, na programu je u Firchie Think Tank Studio u Novom Sadu i Kulturnom centru Rex u Beogradu. Široj populaciji su postali poznati nakon učešća u tamkičenju Ja imam talenat u sezoni 2016/2017.

Alice in WonderBand je muzička grupa koja postoji od 1998. godine. Muzika koju stvaraju je žanrovski neodredljiva i svojevrsna. Body percussion je tehnika koja privlači publiku svih uzrasta.


Body percussion je umetnost udaranja sopstvenog tela u cilju proizvođenja različitih ritmičkih zvukova. Koristeći specifične pokrete, ova tehnika utiče na jačanje određenih delova tela i na taj način podstiče reflekse, pažnju i brzinu reagovanja na različite impulse iz prirodne sredine. Izuzetno doprinosi razvoju svesnosti o ljudskom telu, kontroli pokreta i jačanju mišića ali i kvalitetnijoj koordinaciji i boljem balansu tela. Istraživanja iz psihologije su dokazala da body percussion poboljšava koncentraciju, memoriju i percepciju i ima terapeutska svojstva jer stimuliše i aktivira organizam na psihomotornom i kongitivnom nivou. Dalje, orkestracija tj. stvaranje muzike u grupi je jedna od segmenata koje koristi ova tehnika, doprinosi razvoju veština komunikacije i smanjuje anksioznost tokom komunikacije i time podiže samopouzdanje. Ovu tehniku može svako da savlada i da nauči kako da iskoristi unutrašnji ritam, istraži zvuk svog tela kroz ovu tehniku najčistijeg muzičkog izražavanja.