6. Београдски фестивал европске књижевности

Један од најпосећенијих књижевних догађаја у Србији, креиран као недеља врхунске књижевности се ове године одржава под слоганом "Најбоље од свега. Најбоље за све." у Дому омладине Београда

Недеља 25. јун 2017.

cover image

Дом омладине Београда и издавачка кућа Архипелаг организују 6. Београдски фестивал европске књижевности који се одржава у периоду од 27. до 30. јуна. Посетиоци могу да очекују узбудљиве књижевне, филмске и ликовне презентације. Писци који ће обележити овогодишњу смотру литературе из Европе је немачки писац Томас Мајнеке, један од најчитанијих словеначких писаца Фери Лаиншчек, израелски песник Амир Ор, италијански писац Клаудио Маргис, хрватски песник и есејиста Бранко Чегец и популарни приповедач из Србије, Михајло Пантић. На фестивалу гостује и Literatur Cafe Goethe Института Београд.


Београдски фестивал европске књижевности је отворени и мултимедијални догађај где се књижевност представља кроз различите форме - од књиге и јавних читања, преко разговора учесника с публиком, до изложби, ретроспектива савремених играних или документарних филмова потеклих из књижевности, као и видео презентација и други догађаји. Специфичност овог издања фестивала је податак да су сви писци који учествују на неки начин мултимедијални уметници. Осим књижевне каријере, већина писаца има успешне музичке каријере као и забележен рад у уметничкој фотографији. Догађај који окупља веома разноврсну публику у генерацијском смислу јер је циљна група много шира него што је уобичајено за публику књижевних манифестација.


На шестом по реду фестивалу посетиоци ће имати прилике да чују седам читања светских и домаћих писаца. На програму су четири пројекције филмова у оквиру ретроспективе "Књижевност на филму", панел о популизму у савременој култури, друштву и политици. Фестивал ће отворити светски позната уметница и илустраторка Јуко Шимизу са изложбом "Дивљи лабуд" насталу по мотивима истоимене књиге прича Мајкла Канингема. Фестивал се одржава Великој сали Дома омладине Београда. Током трајања фестивала, сваког дана у 19 и 20 часова су читања познатих домаћих и страних писаца у Великој сали Дома омладине, а у 21 час ће се пројектовати бесплатне пројекције филмова из фестивалског програма "Књижевност на филму".


ПОВЕЗАНО