6. Beogradski festival evropske književnosti

Jedan od najposećenijih književnih događaja u Srbiji, kreiran kao nedelja vrhunske književnosti se ove godine održava pod sloganom "Najbolje od svega. Najbolje za sve." u Domu omladine Beograda

Nedelja 25. jun 2017.

cover image

Dom omladine Beograda i izdavačka kuća Arhipelag organizuju 6. Beogradski festival evropske književnosti koji se održava u periodu od 27. do 30. juna. Posetioci mogu da očekuju uzbudljive književne, filmske i likovne prezentacije. Pisci koji će obeležiti ovogodišnju smotru literature iz Evrope je nemački pisac Tomas Majneke, jedan od najčitanijih slovenačkih pisaca Feri Lainšček, izraelski pesnik Amir Or, italijanski pisac Klaudio Margis, hrvatski pesnik i esejista Branko Čegec i popularni pripovedač iz Srbije, Mihajlo Pantić. Na festivalu gostuje i Literatur Cafe Goethe Instituta Beograd.


Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj gde se književnost predstavlja kroz različite forme - od knjige i javnih čitanja, preko razgovora učesnika s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugi događaji. Specifičnost ovog izdanja festivala je podatak da su svi pisci koji učestvuju na neki način multimedijalni umetnici. Osim književne karijere, većina pisaca ima uspešne muzičke karijere kao i zabeležen rad u umetničkoj fotografiji. Događaj koji okuplja veoma raznovrsnu publiku u generacijskom smislu jer je ciljna grupa mnogo šira nego što je uobičajeno za publiku književnih manifestacija.


Na šestom po redu festivalu posetioci će imati prilike da čuju sedam čitanja svetskih i domaćih pisaca. Na programu su četiri projekcije filmova u okviru retrospektive "Književnost na filmu", panel o populizmu u savremenoj kulturi, društvu i politici. Festival će otvoriti svetski poznata umetnica i ilustratorka Juko Šimizu sa izložbom "Divlji labud" nastalu po motivima istoimene knjige priča Majkla Kaningema. Festival se održava Velikoj sali Doma omladine Beograda. Tokom trajanja festivala, svakog dana u 19 i 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca u Velikoj sali Doma omladine, a u 21 čas će se projektovati besplatne projekcije filmova iz festivalskog programa "Književnost na filmu".