Sladoled. I tačka

Na štapiću, u kornetu, na kuglu, na točenje, sladoled torta. Najbolji drug i omiljeni saveznik protiv vrućine se vratio u grad. Sladoledu, dobrodošao!

Petak 14. jun 2019.

cover image

Leto 2019 je definitivno u Beogradu. Sunce više nije nebeska dekoracija već greje od jutra do mraka. Baš zato su poslastičarnice i Beograd postali sinonimi. Bez sladoleda, dan u glavnom gradu je nezamisliv. Gužve na ulicama su manje ali ne zbog godišnjih odmora. Svi se kreću u pravcu najboljeg sladoleda. A koji je to sladoled najbolji kada se zna da se o ukusima ne raspravlja?

Prvo i najvažnije - najbolji sladoled je onaj koji upravo držite i ruci. Ne onaj od juče niti onaj na koji ćete možda sutra svratiti. Baš taj, što sada hladi, osvežava i usrećuje.

Sladoled, sladoled i još mnogo sladoleda je ono što se ceni ovih dana. Kugla sladoleda ili još bolje, nekoliko kugli će vas na vrućini oraspoložiti više nego trač kafa ili pivo sa društvom. Ako tražite recept za savršen dan, držite se pravila što više to bolje sladoleda.

Ukoliko ste zaboravili da dragoj osobi čestitate rođendan ili obeležite godišnjicu, sladoled torta rešava sve nesuglasice. Ona će popraviti i nadoknaditi svaku grešku.

Možda nije atraktivan jer je dostupan na svakom koraku ali sladoled na štapić je veran do kraja leta. Samo se setite koliko puta vam je ulični prodavac sladoleda ulepšao dan sa ledenim zaslađenjem i odmah ćete promeniti mišljenje o ovoj vrsti sladoleda.

Retro zaslađenje - sladoled na točenje se sve češće pronalazi na beogradskim ulicama. Evociranje starih slatkih uspomena. Porcija u duhu Italije. Svakako ne bi trebalo propustiti osvežavanje nepca jednostavnim, a odličnim ukusima.


Sladoled za dijabetičare, sladoled bez šećera i sladoled bez mleka su veoma popularne poslastice. Kome je više do zdravlja nego do letnjeg hedonizma, ovo su opcije na koje imate puno pravo. I to bez griže savesti.

Sladoled od čokolade i sladoled od vanile su decenijama prisutni. Neprevaziđen, večni spoj je večan. U slučaju da eventualno dosadi, zlatni lešnik će osvežiti klasiku. Trendseteri ipak preferiraju najmodernije recepte u sladoled imperiji. Beskrajna lista ukusa je teren za istraživanje zbog kojih će radoznala nepca doživeti spektakl.

Sada je potpuno jasno zašto je nemoguće odabrati samo jedan najbolji sladoled. Nakon ove kratke, a slatke priče, brzim koracima produžite do sladoledžinice koja ispunjava sva vaša čula.